V Kladně zemřel po sesuvu půdy dělník

Kladno - Při rekonstrukci Vašíčkovy ulice v Kladně dnes zemřel po sesuvu půdy dělník. Úmrtí na místě potvrdil přivolaný lékař záchranné služby. Poté, co ho zasypala jedna zřícená stěna, byl muž ještě při vědomí a dokázal mluvit se záchranáři. Podmínky na místě byly ale komplikované a nakonec se jim ho nepodařilo vysvobodit včas, jeho tělo vyprostili až po šesti hodinách. V jámě se nacházel i jeho kolega, který měl být podle původních zpráv také zavalen. Mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan ale na místě upřesnil, že pouze komunikoval se zraněným kolegou. Případ už šetří policie jako trestný čin usmrcení z nedbalosti, musí ale počkat na odborné znalecké posudky.

Dělník byl při vyprošťování ještě při vědomí, hasiči mu dodávali kyslík. Když přestal se záchranáři komunikovat, spustil se k němu lékař, který musel bohužel konstatovat, že zemřel. Tlak zeminy byl příliš velký a dělník, kterému koukala pouze hlava, se tak zřejmě udusil.

Muž byl asi čtyři metry hluboko, zemina navíc nebyla soudržná, hasiči ji proto museli odstraňovat ručně lopatou. Nakonec přijel i sací bagr, který odsával zem, kterou hasiči odházeli. Příčinu závalu vyšetřují policisté. „V současné době prošetřujeme tento trestný čin jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti,“ uvedla mluvčí kladenské policie Jana Dětská. Policisté podle ní zkoumají, zda nebyla porušena bezpečnost práce.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Primátor Kladna Dan Jiránek uvedl, že se v ulici dělala před několika lety kanalizace a nyní nový povrch silnice. „Pravděpodobnost sesunu asi byla vyšší,“ připustil. Neštěstí se podle něj stalo při dodatečných úpravách inženýrských sítí nacházejících se pod novou vozovkou.