Nová aplikace přináší příběhy železné opony: tragické i ty šťastné

Praha - Příběh žabího muže, čtyř mladíků na útěku, zoufalý pohraničník nebo dcera, která zůstala na druhé straně opony – jde o některé z patnácti příběhů přibližujících, jak ze socialistického Československa utíkali občané ČSSR do Rakouska. Vybrané osudy emigrantů přináší nová mobilní aplikace „Příběhy železné opony“, kterou ve spolupráci s rakouskými kolegy připravili členové občanského sdružení PAMĚŤ.

„Průvodce nabízí možnost dostat se procházkou do míst, kde se příběhy odehrály. Nabízí nám fotografie, anotaci i celý příběh,“ přiblížil předseda sdružení Miroslav Kasáček. Šťastné i tragické příběhy jihomoravské části železné opony si lidé najdou v určitém místě poblíž současné rakouské hranice na základě GPS souřadnic nebo načtením QR kódu. Audio nahrávkami pamatuje průvodce pro Android a iOS také na zdravotně znevýhodněné občany. Spolu s češtinou je vyveden také v anglickém jazyce.

Projekt „Příběhy železné opony – cesty ke svobodě“ vznikl v rámci spolupráce Občanského sdružení PAMĚŤ s partnerským městem Laa an der Thaya (Stadtgemeinde Laa an der Thaya) za finanční podpory z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF). Má novým způsobem připomínat prostřednictvím symbolu bývalé železné opony neblahou minulost. Podle autorů projektu má ale upozornit nejen na místo mnoha tragédií, ale také nadějí.

Miroslav Kasáček z OS PAMĚŤ: Vytvořili jsme aplikaci o železné oponě (zdroj: ČT24)

Jde o pokračování snah o osvětu, sdružení PAMĚŤ už v minulosti vybudovalo Stezku svobody, která se těší velkému zájmu veřejnosti. Informační tabule na Stezce svobody zachycují jen část událostí z dob železné opony. Další informace má možnost návštěvník daného místa získat pouze v textové podobě v češtině a někdy v němčině. Nově vytvořený mobilní průvodce má podle autorů projektu zprostředkovat zájemci informace i bez předchozí přípravy.