Válková chystá dvě vlny úprav občanského zákoníku

Praha - Ministerstvo spravedlnosti pod vedením ministryně Heleny Válkové (ANO) plánuje rozsáhlou úpravu znění občanského zákoníku, který je v účinnosti teprve osm měsíců. Změny by se měly dotknout zejména pacientů, dědiců i zákazníků. Pracovní návrh novely už projednal třeba sněmovní ústavně-právní výbor, její rozsah ale někteří zákonodárci i právní experti zpochybňují. Válková navíc chystá ještě druhou, podle svých slov rozsáhlejší vlnu změn.

Události: Nové úpravy v nových paragrafech občanského zákoníku (zdroj: ČT24)

Pracovní verze novely občanského zákoníku z pera ministerstva spravedlnosti má celkem 111 stran. Nejvíce by se úpravy měly dotknout vztahů mezi obchodníkem a spotřebitelem. Návrh totiž počítá s přísnějšími podmínkami pro internetové obchody i lepší ochranou zákazníků při telefonickém prodeji.

Nově například smlouva uzavřená po telefonu nezačne platit, dokud ji zákazník nepotvrdí písemně. Dostane tak možnost v klidu promyslet nabídku, na kterou do sluchátka kývl. Třeba e-shopy budou muset zákazníka jasně upozornit, že kliknutím souhlasí s kupní smlouvou - třeba slovy „objednávka zavazující k platbě“.

Benda: V občanském právu se tohle nedělá

Změn navrhuje ministerstvo několik set. Zároveň sonduje podporu mezi poslanci ústavně-právního výboru. Například sociální demokraté podle slov předsedy ústavně-právního výboru a poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) podporují to, aby se ministerstvo zabývalo novelizací, ale aby byla provedena jen tam, kde je to nutné a potřebné.

Pracovní verze novely občanského zákoníku
Zdroj: ČT24

Podle části opozice i právních expertů nicméně návrh není jen opravou jednoznačných chyb. Jan Petrov z Ústavu státu a práva tvrdí, že se jedná o „novelu dosti rozsáhlou a často nepříliš prakticky důležitou“. „To se prostě v občanském právu nedělá. Je to fakt úplně zbytečný šprajc části ministerstva spravedlnosti,“ míní člen ústavně-právního výboru a poslanec Marek Benda (ODS).

Válková: Nejprve technické úpravy, až pak rozsáhlejší změna

Poslanci také postrádají vyhodnocení dopadů stávajícího zákona, který vešel v účinnost teprve před osmi měsíci. Nutnost analýzy a širší diskuse uznává i ministryně Helena Válková, novelizaci chce proto rozdělit do dvou fází.

Helena Válková, ministryně spravedlnosti:

„Ty zjevné nedostatky, technické, ale i věcné chyby samozřejmě odstraníme rychlou novelou. A tu koncepční, rozsáhlejší, náročnější, budeme muset časově samozřejmě poodsunout.“

Než ale návrh projde vládními i parlamentními procedurami, bude to trvat nejméně rok. A do praxe by mohl přejít nejdříve za dva roky.