TOP 09 se vymezuje proti ANO, KDU-ČSL chystá velký návrat

Praha – Své kampaně před podzimními volbami do obecních zastupitelstev a Senátu zahájily KDU-ČSL a také TOP 09, která se před čtyřmi lety kromě Prahy nedokázala výrazně prosadit v konkurenci ČSSD a ODS. Letos však nepovažuje předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg za hlavní soupeře tradiční politické strany, ale hnutí ANO 2011. Dosud žádné volby podle něj nebyly pro TOP 09 tak těžké. KDU-ČSL by potom chtěla obhájit své výsadní postavení na jižní Moravě, současně ale doufá ve velký návrat i na místech, kde dnes její zastupitelé nejsou. Již v minulém týdnu ji zahájila obě politická hnutí, jejichž zástupci zasedají v Poslanecké sněmovně – ANO a Úsvit – stejně jako ČSSD a ODS.

Schwarzenberg: Každou korunu si musíme rozmyslet, soupeř ne (zdroj: ČT24)

Kampaň TOP 09 klade důraz na Prahu a ANO

Nejvýraznějším úspěchem předchozích komunálních voleb bylo pro TOP 09 vítězství v Praze. Za klíčové proto letos strana považuje udržení pozice v hlavním městě. To naznačil i výběr řečníků na zahajovací tiskové konferenci – kromě stranických špiček a kandidátky do Senátu Renaty Sabongui vystoupil již pouze pražský primátor Tomáš Hudeček, který chce svůj post obhájit. Uvedl, že cílem je takový výsledek, který TOP 09 umožní být jasnou a hybnou silou pro tvorbu koalice.

Tomáš Hudeček chce v příštím období navázat na změny, o kterých je přesvědčen, že se mu podařilo v Praze nastartovat. Současně chce usilovat o větší podporu Prahy. „Pokud si kdokoliv v České republice myslí, že se Česká republika může dostat na evropskou úroveň rozvinutím Brna, Ostravy, Břeclavi nebo Krnova, tak je na velkém omylu,“ řekl primátor. Vyvolal tak i odezvu z konkurenčních stran a především regionů. „Tomáši Hudečku, Česká republika opravdu není jen hlavní město Praha s jejími tunely na veřejné finance,“ napsal jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) na Facebooku. Vymezil se vůči nim i brněnský kandidát ANO Petr Vokřál a také přímý Hudečkův konkurent v boji o nejvyšší křeslo na Mariánském náměstí Bohuslav Svoboda (ODS).

Hudeček se později za svůj výrok při zahájení kampaně omluvil. Označil jej za neobratnost a chybu, dodal, že stát musí myslet i na další města.

  • Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Svádíme poměrně zásadní zápas o charakter demokracie v České republice a o budoucnost míry individuální svobody.“

Karel Schwarzenberg sice řekl, že by byl v Praze spokojen s výsledkem přes 50 procent, současně však podzimní volby považuje pro svoji stranu dosud za nejtěžší a vymezil se proti hnutí ANO 2011. „Samozřejmě, je-li vůdcem strany – a je to strana řekněme skromně vůdcovského typu – miliardář, tak je lehké dělat kampaň,“ poznamenal Schwarzenberg na adresu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Dodal, že TOP 09 naopak musí počítat každý halíř a rozmyslet si každou korunu na kampaň.

Bělobrádek: Chodník není ani levicový ani pravicový (zdroj: ČT24)

KDU-ČSL se chce vrátit na magistráty velkých měst

Volební kampaň zahájila krátce po TOP 09 jako poslední ze stran zastoupených v Poslanecké sněmovně také KDU-ČSL. Ta před čtyřmi lety získala ve srovnání s TOP 09 méně hlasů, současně však více mandátů. Ačkoli zahájení proběhlo v Poslanecké sněmovně v Praze, za klíčovou považuje strana Moravu, kde také byla strana v minulých volbách nejsilnější. Kromě stranických špiček proto při zahájení kampaně vystoupil starosta obce Strání a lídryně brněnské lidovecké kandidátky Klára Liptáková. Současně se ale chce strana podle předsedy Pavla Bělobrádka vrátit i na radnice magistrátních měst, kde její zástupci nyní nejsou – například v Plzni, Pardubicích, Praze nebo Českých Budějovicích, kde dnes lidovci zastupitele nemají, přestože zde v minulosti byl i primátor z KDU-ČSL. „Tak jako jsme se v těch minulých volbách vrátili třeba v Hradci Králové nebo v Liberci, chceme se vrátit i v Budějovicích, Plzni a v Pardubicích,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Strana letos postavila 1 484 kandidátních listin. Kampaň KDU-ČSL přitom nemá jednotné téma, orientuje se na lokální problémy jednotlivých měst a obcí. „Každodenní práce je o konkrétních rozhodnutích, v tom stranické sekretariáty obvykle příliš nepomáhají. Komunální politiku prostě neokecáte,“ poznamenal Bělobrádek.

Klára Liptáková při zahájení kampaně KDU-ČSL reagovala i na čerstvý výrok pražského kandidáta TOP 09 Hudečka, který vyzval k podpoře Prahy a vyzdvihl ji na jiná města. „Mimopražští tvoří 90 procent populace a současně tři čtvrtiny hrubého domácího produktu,“ uvedla. „Myslím, že je to zřejmé pro rodilé Pražany i pro lidi, kteří v Praze bydlí, ale narodili se někde jinde, třeba jako pan primátor v Olomouci,“ dodala.

Další velké strany zahájily kampaň minulý týden

V minulém týdnu zahájily kampaň před letošními podzimními volbami i další strany. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že nepovažuje komunální volby za klíčové, protože hnutí podle něj může věci ovlivňovat spíše účastí ve vládě. Podobně jako později vedení TOP 09 pozval Babiš na zahájení kampaně kandidáty do pražského zastupitelstva a pražské senátní kandidáty. Učinilo tak i hnutí Úsvit, které zahájení kampaně spojilo s vyhlášením petice za přímou volbu a odvolatelnost starostů a primátorů. ČSSD potom zahájila kampaň v Pelhřimově s důrazem na kontaktní kampaň, zatímco ODS uvedla kampaň mimořádným kongresem v pražském Karlíně.