Lidovci chtějí připomínkovat koaliční smlouvu, vadí jim poslanecké zákony

Praha – Nejmenší vládní strana chce na koaliční radě zhodnotit plnění koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády. Před dnešní sněmovní schůzí to oznámil šéf lidovců Pavel Bělobrádek – a vznesl výhrady například k postupu některých koaličních poslanců.

Bělobrádek: Chceme připomínkovat koaliční smlouvu (zdroj: ČT24)

„Jsem připraven na nejbližší koaliční radě předložit několik zásadních připomínek. Jedna z nich bude, abychom vyhodnotili, jak je plněna koaliční smlouva a jak je plněno programové prohlášení vlády,“ prohlásil Bělobrádek. Toto hodnocení považuje za „důležitou sebereflexi“, která koaličním stranám podle něj velmi chybí.

K čemu lidovci vznášejí výhrady?

Věda a výzkum: Vicepremiér Bělobrádek za vědu, výzkum a inovace v rámci kabinetu zodpovídá, v těchto dnech jedná s ministerstvem financí o navýšení své rozpočtové kapitoly, žádá mj. dvacet milionů na platy zaměstnanců. Už v minulých dnech se se šéfem státní kasy názorově střetl; Babiš prohlásil, že distribuce peněz pro českou vědu potřebují zastřešující orgán, Bělobrádek namítl, že ministr financí zároveň nechce jeho resort (jenž by tuto úlohu plnil) finančně podpořit. Dnes prohlásil: „Přestože je věda a výzkum jedna z vládních priorit, na státním rozpočtu se to neodráží.“

Sociální problematika: Jako příklad toho, co se lidovcům nelíbí na naplňování koaliční smlouvy, šéf KDU-ČSL uvedl převod sociálních služeb na kraje. „Má-li být převod sociálních služeb na kraje, je tam také, že má být transparentní, že má být spravedlivý a že má vzniknout systém sítě sociálních služeb, že má být víceleté financování. Nelze vytrhnout jednu část bez té další, aby to fungovalo,“ poznamenal Bělobrádek.

Zákonodárná iniciativa poslanců: „Předkládání vlastních poslaneckých návrhů nebo podporování poslaneckých návrhů opozičních poslanců považuji za poněkud podivné,“ konstatoval předseda lidovců s tím, že strana toto téma už jednou na koaliční radě vznesla. „Je potřeba se bavit o tom systému, protože buď jsme koalice, nebo koalice nejsme, ale je potřeba to jasně říci,“ dodal.

Lidská práva: V rámci koalice patří lidovcům nejkritičtější hlas ve vztahu k Rusku i Číně, s níž prohloubilo Česko vztahy po nedávné cestě ministra zahraničí do Pekingu; Zaorálek tehdy mj. prohlásil, že ČR respektuje územní integritu Číny, což je citlivé vyjádření zejména s ohledem na problematiku nezávislého Tibetu. „Naprosto odmítáme politiku výměny byznysu za lidská práva a ve vládě se snažíme držet hodnoty lidských práv ve vztahu Číně, k rusko-ukrajinskému konfliktu,“ konstatoval dnes ministr kultury Daniel Herman. „Pokládám to za jednu ze základních věcí, která se nám daří.“

V příštích týdnech se chce Bělobrádek sejít také s náměstky za KDU-ČSL a vyhodnotit, jak plní vládní programové priority a koaliční smlouvu.