Opozice chce pro ministry povinné lustrační osvědčení

Praha – V souvislosti se služebním zákonem chtějí pravicové opoziční strany zpřísnit lustrační zákon. Do tzv. změnové normy navrhla ODS povinnost mít negativní lustrační osvědčení pro ministry i jejich náměstky. Změnu podpořila také TOP 09. Vyjmutí vedení ministerstev z působnosti lustračního zákona považují poslanci za nespravedlivé vzhledem k tomu, že na úředníky se vztahuje.

Poslanec ODS Marek Benda chce, aby ministři a jejich náměstci museli od příštího roku splňovat podmínky lustračního zákona. Uvedl, že by nebylo spravedlivé, aby vedoucí pracovníci museli splňovat podmínky lustračního zákona, a ministři a jejich náměstci by z něho byli vyňati. Změnu navrhl Benda ve druhém čtení tzv. změnové normy ke služebnímu zákonu. Ta upravuje jiné zákony tak, aby byly v souladu se služebním zákonem.

Lustrace ministrů a náměstků podpořila také TOP 09. Její poslanec Martin Plíšek argumentoval asymetrií mezi ministry a dalšími vedoucími úředníky. „Nechceme, aby bývalí agenti StB působili v těchto funcích,“ řekl. Plíšek také navrhl, aby se lustrační zákon týkal i vedoucích dalších ústředních úřadů státní správy.

Právě lustrace se dostaly do centra pozornosti před jmenováním současné vlády. Šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš nepředložil lustrační osvědčení a stal se terčem opoziční kritiky. Prezident Miloš Zeman však oznámil, že Babiše jmenuje. Podmínil to však tím, že sněmovna schválí novelu služebního zákona. Paradoxně dnes Zeman hrozí schvalované normě vetem.

Kromě opozičních návrhů, které se týkají lustračního zákona, navrhl sociální demokrat Jan Chvojka odchodné pro předsedu Úřadu pro ochranu osobních údajů. Jde podle zdůvodnění o jeho zrovnoprávnění s veřejným ochráncem práv a s vedením Nejvyššího kontrolního úřadu. Další poslanec ČSSD Jaroslav Krákora potom navrhl úpravu, která se týká rušení smluvních platů v souladu se služebním zákonem. Krákora chce, aby důsledkem nebyl pokles platů u zdravotníků.