Případ bývalých úředníků Šišky a Hojera se vrací k městskému soudu

Praha – Kauza bývalých úředníků ministerstva práce Vladimíra Šišky a Milana Hojera, kteří letos dostali 6 a 5 let vězení za vydírání, se vrací zpět k městskému soudu. Podle obžaloby muži nabídli společnosti OKSystem zakázku v hodnotě nejméně 100 milionů korun výměnou za to, že v jiné věci stáhne stížnost, kterou na ministerstvo podala k antimonopolnímu úřadu. Kvůli Šiškovu stíhání rezignoval v roce 2012 ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

Vrchní soud poslal případ zpět Městskému soudu v Praze v neveřejném jednání. To se koná v případech, kdy lze dopředu usoudit, jaké padne rozhodnutí - při jednání nejsou přítomni obžalovaní, právníci ani žalobci.

Softwarová společnost OKsystem pro ministerstvo práce dlouhodobě zajišťovala čtyři rozsáhlé informační systémy. Ministerstvo se však v roce 2011 bez vypsání výběrového řízení dohodlo s jiným dodavatelem - společností Fujitsu Technology Solutions. OKsystem v tom spatřoval rozpor se zákonem o veřejných zakázkách, a proto se obrátil na antimonopolní úřad. 

Podle obžaloby Šiška s Hojerem následně pod podmínkou toho, že firma své podání stáhne, slíbili jednateli firmy OKsystem Martinu Procházkovi jinou veřejnou zakázku. Jednatel si to nenechal líbit a jejich postup ohlásil na policii. „Záznamové zařízení potvrdilo skutečnosti, které svědek Procházka tvrdil,“ konstatoval soudce během letošního líčení u pražského městského soudu. 

Původně vinila obžaloba dvojici z podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby, za což jim hrozilo až 12 let vězení. Soudce ale nejspíš vzal do úvahy tvrzení obhajoby, že obžalovaní nejsou úřední osoby a že slib zakázky nemůže být považován za úplatek. 

Šiška i Hojer se ale proti verdiktu odvolali k vrchnímu soudu. Hájili se tím, že plnili nařízení vlády, podle nějž dostali za úkol uspořit polovinu nákladů ministerstva. OKsystem prý měl v
oblasti IT zakázek monopolní postavení a diktoval si stále další podmínky.