Vychovat děti a rozvést se. V Česku stále silnější trend

Praha - Poprvé po devíti letech v Česku narostl počet rozvodů. Podle Českého statistického úřadu se v loňském roce v Česku rozpadlo bezmála 28 tisíc manželství, o 1 500 víc než v roce 2012. Statistiky přitom upozorňují i na nový trend – celá třetina rozvedených manželství trvala více než dvacet let.

Téma Událostí: Stále častěji se rozvádějí i staré páry (zdroj: ČT24)

I v loňském roce platilo, že v Česku končí rozvodem každé druhé manželství; úhrnná rozvodovost činila 47 procent. Po pěti letech také začal znovu růst počet rozvodů – loni si dalo sbohem 27 895 párů, přičemž mimořádně šlo o letité partnery.

Počet rozvodů na stará kolena dramaticky vzrostl zejména při pohledu na delší časový horizont. Před dvaceti lety republikové statistiky evidovaly čtyři tisíce rozvedených manželství, která trvala přes dvacet let. V roce 2003 takových případů bylo už sedm tisíc a loni svá manželství po mnoha letech ukončilo 8 331 párů. V rámci celkového počtu rozdělených svazků tak řez v dlouholetém soužití představuje jednu třetinu všech rozvodů.

Diagnóza: Prázdné hnízdo

„Děti vyletěly z hnízda,“ definuje hlavní důvod toho, proč se padesátníci rozvádějí, psycholožka Václava Maskáková. „Pokud se každý z páru během let výchovy dal každý jinou cestou, dnes už je nic nepojí a chtějí začít novou životní fázi.“

Na svobodu ve zralém věku ovšem mohou bývalí manželé doplatit, a to doslova. S šetřením musí počítat hlavně ženy, kterým starobní důchod pokrátí i mateřská dovolená. „Ženy si po rozvodu na svém budoucím starobním důchodu pohorší v průměru o sedm procent, naopak muži si po rozvodu na starobní penzi zhruba o tři procenta polepší,“ upozorňuje ekonom David Marek.

Trend pozdních rozvodů výrazně zasahuje i do dalších statistik souvisejících s koncem manželského svazku. Průměrná délka rozváděných manželství kvůli zmíněným párům v loňském roce vzrostla na 13 let, zatímco před dvaceti lety se lidé rozváděli v průměru po deseti letech společného soužití. Naopak se snížil počet rozvodů, které se dotýkají nezletilých dětí – z celkových čísel tvoří 57 procent, vůbec nejméně od revoluce. V roce '89 se jich týkalo sedm rozvodů s deseti.

Počet rozvodů v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ

A co svatba? Počet sňatků až na drobné výkyvy nepřetržitě klesá už od roku 1990. Zatímco před dvaceti lety se vzalo 66 tisíc párů, před deseti lety jich bylo jen 49 tisíc a v loňském roce 43 a půl tisíce.