Babiš, Schwarzenberg nebo Kalousek: Kdo je vůdce?

Praha – Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga jsou současné komunální volby referendem o vlivu demokratických stran oproti stranám vůdcovského typu. Schwarzenberg by proto byl spokojen, kdyby TOP 09 obhájila stejný počet hlasů jako v minulých volbách. „Tyto volby jsou soubojem občanských hnutí proti zavedeným stranám,“ vnímá problém z druhé strany Andrej Babiš (ANO), který je hrdý na to, že založil hnutí občanů, které pak inspirovalo další. „My jsme vznikli proti velkým zavedeným stranám a na tom se nic nemění,“ dodal Babiš s tím, že ANO rozhodně není hnutím jednoho člověka.

„Za úspěch považuji 100 %. Neúspěch by byl, kdybychom oproti poslednímu výsledku podstatně ztratili,“ řekl Karel Schwarzenberg (TOP 09). „Věřím, že dopadneme slušně, ale kdybychom dosáhli stejných procent jako minule, byl by to zázrak. Pokud nevyhrajeme, nikoho vina to nebude. Situace se změnila, bojovat proti velkým penězům je těžké. Je to referendum o demokratických stranách a stranách vůdcovského typu,“ dodal předseda TOP 09. „Teď jsou ve hře opravdu velké prachy pana Babiše, na druhé straně také rozdrobení stran a uskupení,“ vysvětlil Schwarzenberg.

Andrej Babiš
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

„Nejsme strana vůdcovského typu,“ oponuje Babiš v reakci na Schwarzenbergovu kritiku. Vůdcovské vedení přikládá Babiš spíše TOP 09. „Pokud je nějaký vůdce, tak je to pan Kalousek,“ řekl Babiš. „Mám v hnutí nějakou autoritu, ale vůdcem nejsem,“ dodal Babiš, který rovněž popřel, že úspěch ANO je založen na penězích.

Ve velkých městech bude ANO mluvit do koaličních sestav

Babiš také uvedl, že vedení ANO chce zasahovat do sestavování koalic ve velkých městech. „Dopředu nevylučujeme žádného partnera, ale pokud TOP 09 říká, že s námi ne…,“ dodal k možné pražské koalici.

„Jsem rád, že naše hnutí motivovalo vznik dalších desítek politických hnutí, která se chtějí angažovat. Vypadá to zatím celkem dobře, jsme na druhém místě za ČSSD, jsem celkem spokojen. Bojujeme o finále, to je pozitivní,“ řekl Babiš k průběžným výsledkům senátních klání. „Získat deset senátorů není nereálné,“ dodal.

Bělobrádek věří v úspěch v Praze

„Zásadní pro nás budou velká města,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Posílili jsme v Praze,“ dodal s tím, že mezi další města, kde si křesťanští demokraté věří, patří České Budějovice, Plzeň nebo Pardubice, ale také radnice pražských městských částí. „Na některých jsme, doufám, že se tam i udržíme,“ řekl Bělobrádek s tím, že v Praze lidovci kandidují většinou v koalici. „V Brně jsme ani minule nedopadli špatně, naše šance jsou dobré,“ dodal na adresu moravské metropole, kde lidovci kandidují samostatně.

Pavel Bělobrádek za plentou
Zdroj: David Taneček/ČTK


„Na rozdíl od mnoha jiných stran jsme postavili kandidátů méně, abychom postavili kvalitní kandidátky a nemuseli jsme se schovávat za žádná jména a tváře,“ řekl Bělobrádek s tím, že důležité je, aby byli kandidátky kvalitní a nabízely známé tváře. „S extrémisty, odlišnými lidmi od průměrného občana nebo komunisty skutečně nechodíme. Výjimečně se to stává v menších obcích, kde žádné jiné řešení není, ale to se stává i ODS,“ dodal Bělobrádek k možnostem spolupráce po volbách. Pokud jde o senátorské mandáty, 11 lidoveckých kandidátů se drží na prvních třech místech. „Předpokládám, že tři kandidáti by mohli do druhého kola postoupit celkem s přehledem,“ uzavřel Bělobrádek.

ČSSD se špatného výsledku neobává

„Každý hlas pro kandidáty ČSSD je úspěchem,“ domnívá se premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který doufá v zisk devíti senátorských mandátů. „Můj tip je devět,“ řekl Sobotka i přesto, že s devíti novými senátory by ČSSD neměla v Senátu většinu. „Lidé, kteří volili, ukázali, že jim není lhostejné, co se bude dít v jejich obci,“ uzavřel Sobotka.

Sobotka po uzavření volebních místností (zdroj: ČT24)


V komunálních volbách podle průběžných výsledků získala ČSSD z velkých stran nejvíc mandátů po lidovcích, není tak důvod očekávat nějaký špatný výsledek, myslí si šéf sociálnědemokratických poslanců Roman Sklenák. Na výsledcích se podle něj odráží i zvyšující se důvěra ve vládu a parlament.