Rada handicapovaných: Vláda se na nás usmívá, ale problémy neřeší

Praha - Vláda nemá vůli systémově řešit problematiku handicapovaných, tváří se vstřícně, ale zajímají ji jen okrajové záležitosti. Myslí si to Národní rada osob se zdravotním postižením a upozorňuje mj. na to, že Sobotkův kabinet zachoval seškrtané dávky pro postižené a nijak nepomáhá ani školním asistentům.

Podle předsedy rady Václava Krásy je obtížné kritizovat nynější kabinet a koaliční politiky, protože jsou vstřícní a snaží se komunikovat. „Za diskusí ale nenásledují činy,“ prohlásil a politiky vyzval, aby se „víc a významněji“ začali handicapovanými zabývat. „Neřeší se systémové věci a bohužel náš dojem je takový, že ani není vůle.“

Radě vadí třeba to, že lidé s invalidním důchodem III. stupně nesmějí být v evidenci úřadů práce jako uchazeči o zaměstnání. Podle ní je to diskriminační a v rozporu s úmluvou OSN. Kritizuje i to, že handicapovaní dostávají nižší minimální mzdu; v současnosti pobírají 8 000 korun (proti 8 500), změna je nečeká ani od nového roku, kdy minimální mzda vzroste na devět tisíc. Do zákona se sice vrací podpora zaměstnávání znevýhodněných osob, je ale nižší než původní. Zaměstnavatelé místo 8 000 korun budou od ledna dostávat na pracovníka jen 5 000 korun, upřesnila rada.

Rada: Finanční příspěvky nevzrostly, peníze nejdou ani školním asistentům

Současně s tím přitom Sobotkův kabinet zachoval škrty v dávkách pro postižené, které realizovala Nečasova vláda. Rada poukazuje na to, že handicapovaní dál dostávají nižší příspěvky na mobilitu, bezbariérové úpravy bytu či pomůcky. Nezměnil se kritizovaný model posuzování nároku na příspěvky na péči, ty se od svého zavedení nikdy nevalorizovaly. Peníze neplynou ani do školních asistentů, místo začleňování dětí do běžných škol se posiluje spíš speciální vzdělávání.

Na výzvě prezidentovi, premiérovi, šéfům sněmovny a Senátu i politikům parlamentních stran se rada dnes shodla na svém republikovém shromáždění, které se koná jednou ročně. Zúčastnilo se ho 50 zástupců organizací postižených z celého Česka.