Do krajských voleb bez TOP 09, plánují Starostové a nezávislí

Praha – Starostové a nezávislí (STAN) se vzdalují spolupráci s TOP 09 – pro krajské volby v roce 2016 hodlají hledat nového politického partnera, nebo dokonce zvažují pokus ucházet se o přízeň voličů samostatně. Smlouva o kooperaci s TOP 09, která platí do roku 2017, to umožňuje, řekl v Interview ČT24 předseda STAN Martin Půta. Starostové ji podle jeho slov hodlají po dohodnutou dobu dodržet.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Současná smlouva s TOP 09 nám umožňuje kandidovat v krajských volbách samostatně, je to jedna z variant, ke které se sám kloním, rozhodnout o ní musí naši členové,“ prohlásil k plánům STAN předseda Martin Půta s tím, že předsednictvo otevřelo diskusi na toto téma dnes. Podle něj se Starostové a nezávislí chystají oslovit některá další regionální hnutí, která uspěla v komunálních volbách, jmenoval pro příklad Karlovarskou občanskou alternativu (KOA), Starosty pro Liberecký kraj nebo v Ústeckém kraji úspěšné Hnutí pro kraj.

Dosavadní spolupráce s TOP 09 podle něj přinesla benefity oběma subjektům, smlouvu do roku 2017 o vzájemné spolupráci hodlá hnutí pod vedením Půty dodržet. Společná kandidátka v příštích parlamentních volbách je podle něj otázkou budoucnosti, která není rozhodně na pořadu dne: „Pokud si budeme po krajských volbách jisti, že máme dostatek kvalitních kandidátů a dobrý program, protože nás také letos čeká otevření tvorby programu, jde o jednu z úvah, kterou můžeme vést. Ale v tuto chvíli bych ji považoval za poněkud předčasnou.“

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v reakci na plán starostů kandidovat samostatně v krajských volbách prohlásil pro server iDNES.cz, že jeho strana je „ideově zakotvená, konzervativní strana, zatímco v některých krajích jsou zástupci STAN levicoví populisté, kteří jistě také najdou své publikum.“

Martin Půta odmítl Kalouskův výrok komentovat. Sám žádného levicového populistu v řadách Starostů a nezávislých, kteří si oproti minulým komunálním volbám polepšili o 733 zastupitelů, nezná. „Je to názor pana prvního místopředsedy,“ uzavřel celou věc.

Odstředivé tendence už naznačuje i Gazdík

Spíše než Půtova slova o směřování STAN překvapila čtvrteční vyjádření jeho předchůdce v čele hnutí Petra Gazdíka. Podle jeho slov pro iDNES.cz uvažuje hnutí o užší spolupráci s KDU-ČSL ve Zlínském kraji. „Potom, co Starostové velmi suverénně vyhráli volby ve městě Zlíně, nebude ve Zlínském kraji příliš výhodné jít dohromady s TOP 09,“ cituje server Gazdíka. Zatímco Starostové a nezávislí dostali ve Zlíně minulý víkend 31,59 procenta hlasů, TOP 09 pouze 3,21 procenta.

  • V komunálních volbách bylo úspěšné hnutí ANO, které bodovalo ve velkých městech včetně Prahy. Co do celkového počtu zastupitelů se ze sněmovních stran dařilo KDU-ČSL. Lidé jako obyčejně odevzdávali nejvíce hlasů místním sdružením nezávislých kandidátů. Mezi poražené komunálních voleb patří ČSSD, KSČM a zejména ODS, která zhruba polovinu křesel na radnicích ztratila. TOP 09 získala 8,4 procenta hlasů, v řeči mandátů to znamená 868 křesel. STAN získali 2 192 mandátů, což je více než hnutí ANO, které získalo nejvíce procent odevzdaných hlasů.