Zájem o klasickou interrupci klesá. Na vzestupu je „potratová pilulka“

Praha – Zhruba každé druhé nechtěné těhotenství v současnosti uměle přeruší tzv. „potratová pilulka“. V Česku je přípravek dostupný od letošního června. Aplikuje se důsledně pouze ambulantně, v lékárně se nekoupí. Zdravotní pojišťovny preparát nehradí, přesto ho ale ženy preferují před možnými riziky chirurgického zákroku. České televizi to řekl primář gynekologicko-porodnického oddělení jihlavské nemocnice Aleš Roztočil.

Největší zájem o pilulky mají podle Roztočila ženy mladšího věku, které do budoucna počítají ještě s dalším těhotenstvím. „Tato varianta je pro pacientky nevýhodnější pouze v počtu návštěv, které musí u gynekologa absolvovat, ale nevyžaduje žádnou hospitalizaci a nehrozí ani rizika spojená s chirurgickým zákrokem,“ podotkl primář.

Jeho slova potrvzuje Ústav pro péči o matku a dítě v pražském Podolí. Ze 116 interrupcí, které zde od června provedli, bylo 66 pomocí pilulky. Čeští gynekologové jsou čísly překvapeni, např. ve Spojených státech ženy žádají o farmakologickou interrupci pouze v 18 % případů.

Ve Fakultní nemocnici v Ostravě jsou na tom podobně jako v hlavním městě. O přerušení těhotenství s použitím potratové tabletky žádá každá třetí žena. Od poloviny roku jich už bylo třicet, potvrdil mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. V Krajské nemocnici Liberec zase lékaři provedou měsíčně okolo 36 výkonů spojených s těhotenstvím, jakými jsou interrupce nebo mimoděložní těhotenství. 

Potratová pilulka není hrazená zdravotní pojišťovnou ani v případech, kdy je interrupce indikována lékařem ze zdravotních důvodů. Pojišťovny proplácejí v takových případech klasické chirurgické ukončení těhotenství, které je možné provést téměř vždy.

Cena aplikace přípravku se liší podle toho, jak si je stanoví samotná zdravotnická zařízení a pohybuje se od 3 500 do 4 500 korun. Ženy získají preparát jedině z rukou lékaře. Nemohou ji předepsat ani privátní gynekologové, pacientky ji zkrátka mohou dostat pouze v nemocnicích. Pilulka není dostupná ani v lékárnách na lékařský předpis.  

Klasická interrupce zatím v Česku ještě stále převládá, podle výše zmínených zkušeností lékařů a nemocnic jí však potratová pilulka nemilosrdně dohání. „Počet aplikací jednoznačně stoupá a podle mě ještě poroste, pokud nebude nějakým způsobem farmakologické řešení finančně znevýhodněno,“ dodává primář Roztočil.

  • Podle statistiky zveřejněné v říjnu Ústavem zdravotnických informací a statistiky ČR počet každoročně provedených potratů v České republice klesá (v roce 2000 jich bylo 32 530, loni se číslo snížilo na 22 714 interrupcí). S klesajícím počtem interrupcí ale přímo úměrně stoupá počet žen, které užívají antikoncepci.