Svět islámu v českých školách. Chládek dává ruce pryč

Praha – V českých školách odstartoval projekt, který chce studentům středních škol přiblížit svět islámu. Seminář Muslimové očima českých školáků ale rozvířil emoce ještě předtím, než vůbec začal. Ministerstvo školství pod vedením Marcela Chládka (ČSSD) mu totiž odebralo záštitu. Prý i kvůli obavám některých rodičů. Autoři projektu si naopak myslí, že jejich semináře vychovávají k toleranci.

Odstartoval projekt Muslimové očima českých školáků (zdroj: ČT24)

Dva roky připravovaný projekt se dnes dočkal své premiéry na pražském Gymnáziu Jana Keplera. Studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v roli lektorů rozdělili školáky do tří skupin a v každé z nich rozebírali jiné téma. Věnovali se například zahalování muslimských žen, diskutovali ale také o islámu v médiích nebo o tom, jak žijí čeští muslimové. Celý seminář trvá dvě vyučovací hodiny, tedy zhruba hodinu a půl, během níž se všichni prostřídají ve všech třech skupinách.

„Já si myslím, že jsem se dozvěděl o té kultuře víc,“ hodnotí seminář jeden ze studentů gymnázia František. „Mně se líbilo, jak mluvili o hidžábech a ta problematika pohlaví,“ dodává jeho spolužačka Veronika.

Školy mají zájem, ministerstvo se distancuje

Ministerstvo školství v září přehodnotilo dřívější rozhodnutí a projektu odebralo svou záštitu. „Každý ředitel školy si může rozhodnout, jestli ten projekt zařadí. Ale ministerstvo školství s tímto projektem nechce mít nic společného,“ sdělila stanovisko ministerstva jeho mluvčí Klára Bílá. Zájem o seminář mezi školami přesto zůstává. „Máme už další dva podobné programy domluvené. Další školy projevily zájem o panelové diskuse,“ řekla organizátorka projektu Klára Popová.

O odebrání záštity ministerstva školství čtěte více ZDE

Proti seminářům o islámu je také iniciativa Islám v České republice nechceme, která pro středoškoláky chystá vlastní akci – přednášky s bývalými muslimy. „Byli u islámu a od islámu odešli. Nyní jim hrozí v podstatě trest smrti. Jsou pronásledováni, musí se skrývat,“ sdělil člen iniciativy Martin Konvička.

Debata o islámu se v Česku opět rozběhla v nedávné době, a to v souvislosti s nošením šátků ve školách a nemocnicích.