Zeman je Putinova pátá kolona, naznačuje Kalousek

Praha – Výlet předsedy komunistů Vojtěcha Filipa do Ruska považuje první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek za nepřijatelný. Pokud by se od něj sněmovna nedistancovala, znamenalo by to prý „další zhanobující úder české zahraniční politice po všech škodách, které už způsobil pan prezident Zeman“. V Interview ČT24 Kalousek nešetřil hlavu státu ani v otázce ruské politiky a nepřímo ho označil za „pátou kolonu“ Vladimira Putina.

Britský týdeník The Economist Česko označil za zemi, která komplikuje efektivní evropský postup proti Rusku. Místopředseda strany TOP 09 v Interview ČT24 v této souvislosti konstatoval, že pokud někdo Českou republiku v tomto ohledu vnímá jako nejslabší partnery či nejslabší článek, není se co divit.

„Jsme země, která je nejvíc zasazená pátou kolonou ruské propagandy a vidíme ji mezi velmi významnými i nejvyššími představiteli. Jsou tady zástupci Putinovy páté kolony (…), vědomí podporovatelé Putinova zájmu v České republice. Nelze o tom pochybovat u Vojtěcha Filipa, nelze o tom pochybovat u prezidenta republiky,“ prohlásil Kalousek. Posléze dodal, že „výroky prezidenta jsou nesmírným neštěstím“.

Tím se mimo jiné dotýkal diskutované návštěvy v Číně, kde Zeman pronesl, že nepřijel poučovat o lidských právech, ale naopak se učit, jak stabilizovat společnost. „Česká zahraniční politika si vydobyla mimořádnou vážnost tím, že byla mezinárodní autoritou v oblasti ochrany lidských práv. Tím, že to pan prezident Zeman totálně negoval, přestala být česká zahraniční politika čímkoliv zajímavá. My jsme měli autoritu jen v této oblasti. Škoda je už nevratná,“ tvrdí Kalousek.

Bývalý ministr financí se už dříve vyjádřil k rozhlasovým Hovorům z Lán, v nichž prezident republiky opakovaně použil vulgarismy. V Interview ČT24 však zdůraznil, že šlo o naprostou účelovou akci, kdy se nevhodným slovníkem pokoušel záměrně vzbudit pozdvižení, aby překryl svůj výše zmíněný postup v Čínské lidové republice.

Filipova cesta do Ruska? Museli jsme se veřejně distancovat

A ostudou zahraniční politiky by se podle ministra stala i cesta Vojtěcha Filipa do Ruska, pokud by se od ní Poslanecká sněmovna veřejně nedistancovala. „Bylo potřeba říct, že s tím nesouhlasíme a že za nás za všechny nemluví,“ uvedl Kalousek. Předsedovi komunistické strany neschválil cestu organizační výbor sněmovny, tudíž dle Kalouskova pohledu celý svět ví, že nemá mandát a v Moskvě tedy Filip nemluví za celou Českou republiku. „Kdybychom snad v tomto ohledu ponechali nějakou pochybnost, tak bychom dopustili další zhanobující úder české zahraniční politice,“ uzavřel.

Miroslav Kalousek v Interview: Zeman je Putinova pátá kolona (zdroj: ČT24)