Termín rezignace podmínil Kocáb dnem jmenování nástupce

Praha - Vládní zmocněnec Michael Kocáb nabídl dnes vládě svou rezignaci. Odejít ale míní až ke dni, kdy bude jmenován jeho nástupce. Zmocněnec pro lidská práva tím chce zabezpečit agendu svého úřadu, jde podle něj o standardní postup při všech personálních změnách na významných pozicích v rámci státní správy. Nabídku prý podal „prostřednictvím předsedy vlády Petra Nečase“.

V tiskové zprávě Kocáb uvádí, že rozhodnutí odejít až po jmenování nového zmocněnce odůvodnil „nutností zabezpečení plynulého předání věcné agendy zmocněnce pro lidská práva a všech poradních orgánů, které má v gesci“.

Nečas se s Kocábem dostal do sporu před týdnem, když premiér oznámil, že dostal od zmocněnce rezignaci a přijal ji. Kocáb to vzápětí dementoval. Později uvedl, že netrvá na svém dalším působení ve Strakově akademii, post chce ale opustit, až bude mít komu agendu předat. Stěžoval si také, že po ustavení kabinetu nikdo z nové vlády neprojevil zájem o práci jeho týmu.

Zastánci lidských práv Romana Jocha kritizují jako přílišného konzervativce a jeho pojetí lidských práv považují za nešťastné. Proti nástupu Jocha do Úřadu vlády chystají protest ve středu od 16:00 v blízkosti Úřadu vlády. Iniciativa považuje Jochovo jmenování do funkce za „výsměch vládní moci občanské společnosti a neziskovému sektoru“.