Návrat Volyňských Čechů? Vnitro eviduje zájem 19 lidí ze 300

Praha – Volyňští Češi by se z Ukrajiny mohli dostat do ČR už za několik týdnů. Ministerstvo vnitra totiž připravilo program, který počítá s repatriací 30 až 50 z nich. Podle ministra Milana Chovance jde o krajany z oblasti Donbasu, kde zuří boje. Vnitro má odezvu od 19 asi ze 400 krajanů z Ukrajiny, kteří údajně požádali o přesídlení, tvrdí ministr vnitra Milan Chovanec. Pomoc českého státu by měla zahrnovat bydlení, stravu, ošacení i kurzy češtiny.

Ministerstvo vnitra v současnosti aktualizuje staré vládní nařízení, které stanovuje podmínky, za nichž mohou lidé ve zjednodušeném režimu získat trvalý pobyt v ČR. „Stanovujeme takové parametry, aby se mohli naši krajané vrátit odkudkoliv, teď je to nařízení doprovozeno některými změnami,“ uvedl Milan Chovanec s tím, že primární je pomoc lidem zuboženým v důsledku válečné situace. V kritické situaci je několik desítek lidí z Donbasu. „Bylo by to dobré, moc bychom si to přáli. Ukrajinská vláda teď  pro Doněck nic nedělá. Vyjet někam je komplikované,“ zdůraznila česká krajanka z Doněcku Nina Pirklová.

Velká repatriační vlna, podobná těm po druhé světové válce a po revoluci v roce 1989, však na obzoru není. „Nechceme ekonomické stimuly, které by byly velkého rozsahu, nechceme z nich dělat ekonomické běžence, žádné domy, žádná auta, žádné miliony,“ řekl ministr Chovanec pro ČT. Pomoc krajanům se podle něho soustředí primárně na zajištění bezpečí a jiných základních potřeb: „Jde o poskytnutí ubytování, poskytnutí stravy, ošacení, pojištění, ale i kurzy češtiny a možnost uznání vzdělání, které získali na Ukrajině, “ doplnil Chovanec s tím, že pomoc bude omezena přibližně na půl roku a český stát by měl uhradit i náklady na dopravu krajanů do Čech.

Ministerstvo vnitra ubytuje krajany v jednom z objektů, které má pro tyto účely k dispozici. „Jsou to zařízení hotelového typu a charakteru, tam se lidé mohou ubytovat, následně předpokládám, že by si na území ČR mohli zařídit nájemné bydlení a začlenit se postupně do společnosti jako každý jiný občan ČR,“ konstatoval.

Ministerstvo vnitra eviduje téměř 400 žadatelů

Ministerstvo vnitra má dosud odezvu od 19 ze zhruba čtyř stovek krajanů z Ukrajiny, kteří údajně požádali o přesídlení. O přesunu do Česka s nimi úřad zatím nejedná. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Repatriační program, který by měl platit pro všechny české krajany ve světě, by mohl kabinet schválit na příštím jednání kabinetu.

Seznam 232 krajanů z Ukrajiny, kteří v souvislosti s aktuální situací v zemi požádali o přesídlení do Česka, dostal Chovanec v říjnu od prezidenta Miloše Zemana, na kterého se lidé obrátili. Ministr dnes mluvil o téměř 400 krajanech, kteří o pomoc požádali.

Podle Věry Doušové ze stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí už kromě programu ministerstva vnitra existují nabídky i z jiných stran, celkově podle ní pomoc dostačuje pro 75 procent z nich: „Mám nabídky zaměstnání i bydlení, protože česká veřejnost s krajany ohromně sympatizuje, podnikatelé i jednotlivci celý rok nabízejí ubytování, práci, pomoc pro krajany,“ sdělila Doušová, která komunikuje s ukrajinskými krajany ze všech oblastí postižených válkou. Doušová je přesvědčena, že po příjezdu nepohrdnou krajané žádnou prací, a tak pro ně nebude problém vydělávat alespoň trochu peněz. „Učitelé, lékaři nebo vědci budou rádi prvního půl roku uklízet, protože nemají dobré jazykové vybavení,“ poznamenala.

Spory o repatriaci v říjnu 2014

Na začátku října přinesli ukrajinští krajané prezidentu ČR žádost 250 lidí o návrat do Česka. Stěžovali si přitom, že seznam předali bez úspěchu již na jaře ministerstvu zahraničních věcí. Jeho šéf Lubomír Zaorálek jejich stížnost odmítl a poté se na společné schůzce dohodl s prezidentem, že seznam nejprve prověří ministerstvo vnitra. Milan Chovanec tak dohlížel na to, kdo žadatelé jsou, zde skutečně existují a jaké mají české kořeny.

„Musím říct, že poslední reakce krajanů jsou velmi pozitivní. Důraz kladou na to, že se budou moci rychle přestěhovat do České republiky, že jim bude umožněno certifikovat diplomy, že pro ně budou kurzy češtiny,“ doplnila s tím, že krajané doufají i v to, že vznikne dohoda, která starším lidem umožní převod důchodů. Zároveň ale uvedla, že mnozí z nich o možnostech, které nabízí český stát, zatím nevědí, protože žijí v uprchlických táborech nebo jinde bez internetu.

Vláda ČR by měla program na repatriaci volyňských Čechů schválit 8. prosince.

Volyňští Češi

VOLYŇ je dnes součástí Ukrajiny, dříve ale patřila k Polsku i ruské říši. Češi se tam stěhovali od druhé poloviny 19. století. Část krajanů se vrátila do vlasti po 2. světové válce, usazovali se především na území vysídlených Sudet. Mnohým z nich ale tehdy návrat umožněn nebyl. Další šanci dostali až po roce 1989, ve dvou vlnách se jich tehdy vrátilo několik tisíc. Osud volyňských Čechů podrobně zde.