ČR může být vzorem pro Evropu, ocenil Lieberman český přístup k holocaustu

Praha - Izrael oceňuje, jak Česko přistupuje k památce holocaustu. Řekl po setkání s českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) jeho izraelský protějšek Avigdor Lieberman. „Myslím si, že v tomto případě je Česká republika možná nejlepším příkladem na celém světě, která může být vzorem pro celou Evropu,“ uvedl. Izrael je pro Česko výborný hospodářský, ale i kulturní partner, nechal se na tiskové konferenci slyšet Zaorálek. Ministři se věnovali i aktuální situaci na Blízkém východě. Zaorálek vyjádřil znepokojení nad trvajícím napětím mezi Izraelem a palestinskými územími a zopakoval, že ČR je podporovatelem dvoustátního řešení.

Obě země se dohodly na spolupráci zejména v oblasti vědy, kultury, výzkumu a inovací. „V česko-izraelských vztazích vidíme velkou příležitost,“ uvedl Zaorálek. Lieberman připomněl už fungující propojení na příkladu Škody Auto, která je v Izraeli aktivní. Dodal, že i izraelské společnosti investují a nadále budou investovat v Česku. Izrael si podle něj váží tradiční spolupráce i dlouholetého přátelství s Českou republikou. „Naše země mají spolu velmi dobré vztahy už od samého začátku, kdy byl roku 1948 Izrael založen,“ uvedl.

Právě v Praze se v lednu sejdou státníci, které pozval prezident Miloš Zeman na připomínku 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi, které připadá na 27. leden - více čtěte zde.

Zaorálek vyjádřil podporu dvoustátnímu řešení izraelsko-palestinského konfliktu

Oba politici se zabývali i situací na Blízkém východě. Zaorálek vyjádřil znepokojení nad tím, že mezi palestinskými autonomními územími a Izraelem stále trvá napětí. Obě strany by se podle Zaorálka měly zdržet kroků, které napětí eskalují. „Odpovědnost na obou stranách je obrovská,“ uvedl. „ČR je jednoznačným stoupencem toho, aby se obě strany vrátily k mírovému řešení a mírovým rozhovorům, protože mírový plán je pro nás jediná správná cesta a my jsme zároveň dlouhodobě podporovatelé dvoustátního řešení. Tedy dvou států, které vzniknou a budou se rozvíjet jako partneři vedle sebe,“ uvedl Zaorálek.

„Jsme velmi zklamáni pozicí EU, velmi jednostranným přístupem k této otázce,“ uvedl k otázce řešení izraelsko-palestinských vztahů Lieberman. Podle něj panuje v Evropě mnoho předsudků vůči jejich vzájemnému konfliktu a za klíčové považuje nevyhrocovat jej jednostrannými kroky. „Každý pokus vnutit Izraeli jednostranné řešení bude velmi kontraproduktivní a podkope všechny naše snahy dosáhnout komplexního řešení mezi námi a Palestinci,“ varoval Lieberman.

Evropský parlament přijal rezoluci, v níž „v zásadě podporuje uznání palestinské státnosti a řešení založené na existenci dvou států a domnívá se, že souběžně by se měly rozvíjet mírové rozhovory, v nichž je třeba dosáhnout pokroku“. Dokument má pouze symbolickou hodnotu. Rozhodnutí o uznání Palestiny zůstává nadále záležitostí jednotlivých členských států EU. Z nich Palestinu jako stát oficiálně uznává pouze Švédsko.

Zaorálek: Izrael je pro Česko výborný partner (zdroj: ČT24)