Bradáčová: Rittigovy kauzy by do několika měsíců měl řešit soud

Praha – Vyšetřování případů lobbisty Ivo Rittiga se pomalu blíží ke konci. Serveru iDNES.cz to řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle ní by se Rittigovy kauzy mohly do několika měsíců dostat přímo k soudu. Jde například o případ jízdenek pro pražský dopravní podnik nebo o kauzu kolem firmy Oleo Chemical – tam čelí Rittig a další lidé obvinění z praní špinavých peněz přes firmu v Karibiku.

„Plánujeme, že v prvních měsících příštího roku dotáhneme řadu věcí do konce vyšetřování. Týká se to mimo jiné případu jízdenek u pražského dopravního podniku, společnosti Oleo Chemical, poškozené České pošty, dotací areálu Kladruby, Nemocnice Na Homolce, dotací na ministerstvu práce a sociálních věcí, nákupu vojenských letounů nebo kauzy kolem zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji, kde je stíhána řada právnických osob,“ řekla serveru vrchní státní zástupkyně Bradáčová.

Právě obviněný podnikatel Ivo Rittig se měl údajně pokusit zabránit jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní. Podle informací deníku MfD měl o věci jednat s tehdejší šéfkou kabinetu expremiéra Nečase Janou Nagyovou (dnes Nečasovou) a tehdejším náměstkem ministra spravedlnosti Danielem Volákem. Po těchto rozhovorech byl podle deníku ještě před jmenováním Bradáčové odvolán ministr Jiří Pospíšil. Rittig ale policejní verzi odmítá.

Právě Ivo Rittig si justici dobírá na sociálních sítích:

Cim driv bude Oleo u soudu, tim lip. Je to po BISce zatim to nejtrapnejsi, co prokuratura vyprodukovala.

Bradáčová o sociálních sítích: „Informace, které se prostřednictvím sociálních sítí dostávají ven, nejsou vždy pravdivé. Navíc ten, kdo je využívá, tím může sledovat různé cíle. My jsme si za poslední rok, rok a půl, museli zvyknout, že obhajoba se vede v řadě věcí v mediální sféře. Že obhájci sdělují své dojmy z procesních úkonů, výpovědi obviněných nebo výpovědi svědků veřejnosti prostřednictvím médií a dochází k popření jedné ze základních zásad, že přípravné řízení je neveřejné.“

Nová prokurátorská parta má jednu zásadu: nikdy se neptat na nic dopředu před realizací těch, co jdeme zavřít, mohli by pokazit náš příběh

Lenka Bradáčová je ve funkci více než dva roky. Kvůli razantnímu postupu si v médiích vysloužila přezdívku Cattani v sukních – podle seriálového lovce mafiánů. V rozhovorech, které poskytla, přiznala, že byla ambiciózní a cílevědomá už při studiích práv. S jejím jménem jsou spojené viditelné kauzy – a to i viditelné mediálně, což jí vytýkají její kritici.

Jedna z nich se nyní projednává u soudu. Jde o případ Marka Dalíka, kterému hrozí za pokus o podvod až deset let vězení – více čtěte zde. Kromě této kauzy ale soud podle slov Bradáčové už projednává i několik daňových trestních věcí, v nichž škoda představuje stovky milionů korun, případ rozsáhlých zmanipulovaných losovaček v jižních a středních Čechách. „Zažalována byla kauza OKD či ProMoPro, ukončeno bylo i vyšetřování v případě společnosti Key Investment. Těch kauz je řada, jen jim média nevěnovala pozornost, “ upozornila Bradáčová v rozhovoru pro iDNES.

Podle jejího názoru představa, že by měly být kauzy za dva roky objasněny, vyšetřeny a pravomocně odsouzeny, je naivní a potvrzuje se to v praxi – reálná doba od zahájení řízení je u závažných hospodářských věcí kolem dvou let. „Zahájili jsme po mém příchodu řadu věcí a z logiky tedy vyplývá, že přípravné řízení budeme v těchto kauzách končit v jedné vlně ve stejném čase,“ dodává pražská státní zástupkyně.

Právě proto podle ní ještě nemohl v kauzách, které její podřízení vyšetřují, padnout byť jen nepravomocný rozsudek. Průběh trestního řízení v Česku ukazuje na případu Davida Ratha. „Věc byla skončena ve vyšetřování za pět měsíců a od té doby není stále ještě soudem rozhodnuta. A není to rozhodně z důvodu nedostatku důkazů,“ vysvětluje Bradáčová.