Povolení cesty do USA bude stát 14 dolarů

Praha – Za cestu do Spojených států amerických budou turisté od září platit nový poplatek. Celkem čtrnáct dolarů bude nutné vydat za elektronickou registraci do systému ESTA, v němž Američané cesty zájemcům povolují či zamítají. Dosud byl tento systém, který funguje v zemích, jež mají s USA bezvízový styk, zdarma. Nadále platí, že do systému se mohou zaregistrovat pouze majitelé pasů s biometrickými údaji. Platbu za registraci je nutné provést prostřednictvím platební karty, kdo ji nemá bude muset požádat o vízum.

Čtrnáctidolarový poplatek bude rozdělen na dvě části. Nejprve je nutno vydate čtyři dolary za zpracování žádosti. „Pokud je žádost schválena a žadatel obdrží souhlas k cestě do USA v rámci bezvízového programu, bude z kreditní karty žadatele odečteno dalších deset dolarů,“ popsalo americké velvyslanectví chystaný postup.

Po registraci mohou nastat tři situace: povolení, které dostane žadatel během okamžiku obratem zpět, získání informace o zpracovávání, což znamená systém zkontrolovat znovu třeba druhý den, nebo nepovolení cesty. V případě zamítnutí je nutné na velvyslanectví žádat o vízum.

Kdo s žádostí o registraci neuspěje nebo nemá možnost použít platební kartu, bude se muset připravit na podstatně vyšší výdaj, vízum totiž stojí desetkrát víc než ESTA.