Češi na Silvestra rádi „utečou“ do Alp či na slunné pláže

Praha - Oslavy nového roku na exotické dovolené nebo ve vyhlášených evropských městech si dopřeje letos opět o něco víc lidí než loni. Mimo Česko se tak letos o Silvestru vydá zhruba 900 000 turistů. Nejčastěji míří do Thajska, Mexika nebo Senegalu. Počet těch, kteří budou za hranicemi, a těch, co dávají přednost tuzemským horám, se podle průzkumu společnosti Invia začíná vyrovnávat.

Silvestr v Londýně, Paříži či Mnichově si každým rokem dopřává víc a víc Čechů. Velkolepé ohňostroje a bujaré oslavy lákají na jinou atmosféru a jiný zážitek než české destinace. Letošní prim drží francouzská metropole – vyhlédlo si ji nejvíce turistů. „Zájezdy do zahraničních metropolí jsou stále dostupnější, důvodem je i levnější doprava,“ říká k tématu Michal Tůma, marketingový manažer Invia.cz.

Ti, kteří se nechtěli na rozmary počasí spoléhat, vyrazili raději na dovolenou do exotiky. Silvestr na pláži láká stále víc, letos si ho dopřeje zhruba 900 000 turistů. Nejčastěji míří do Thajska, Mexika nebo Senegalu. Sportovci pak putují velmi často do Ženevy či Stockholmu, a to prostřednictvím Českých aerolinií.

Eiffelova věž vítá nový rok
Zdroj: ČT24

Ani tuzemské hory si ale na nezájem nestěžují. A i když je na mnoha místech teplota nad nulou, skromná sněhová nadílka neodrazuje. Například v Krušných horách je o lyžování velký zájem. V provozu jsou čtyři sjezdovky a hotely v okolí Božího daru a Klínovce hlásí už teď téměř obsazeno. „Už se prodává další sezona, silvestrovská i únorová,“ doplnil majitel pensionu Daniela v Božím Daru Petr Pavlovský.

Podobné zprávy přicházejí třeba i z Jizerských hor. I když při troše snahy se i v horských střediscích ještě ubytování najít dá. „Pořád shánějí a doufají, že se sněhové podmínky zlepší. Tady v Bedřichově už moc těch míst není,“ říká vedoucí infocentra v Bedřichově Silvie Kalinová. I když je bílo spíš jen na sjezdovkách, většina lyžařských areálů je na vzdory teplému počasí v provozu.

Kam jezdíme na Silvestra? (zdroj: ČT24)