Lyžařská sezona pomalu končí, Harrachov a Ovčárna se stále drží

Špindlerův Mlýn - Většina skiareálů v České republice už lyžařskou sezonu ukončila, některá střediska ale zůstávají stále v provozu. Počasí jim zatím přeje. Například v Harrachově stále leží na svazích až půl metru sněhu a provozovatelé tamního areálu věří, že se bude lyžovat až do konce dubna. V provozu o tomto víkendu byly sjezdovky v areálu Špindlerův Mlýn a Janské Lázně. Tam lyžování dneškem končí. V Krušných horách se už lyžovalo také naposledy, a to na Klínovci.

Na sjezdovky ve Špindlerově Mlýně zamířilo v sobotu kolem 3 000 lidí. „Kvůli větrnému počasí ale dnes nejela žádná lanovka kromě Horních Míseček,“ řekl Jiří Beran ze Skiareálu Špindlerův Mlýn. Mísečky, kde na sjezdovkách leží ještě kolem půl metru sněhu a ve volné krajině i dva metry, by chtěli provozovatelé udržet v chodu do 1. května, jinde již bude lyžování ukončeno. 

Poslední lyžařský víkend zažily sjezdovky v Janských Lázních. V sobotu ještě přijelo kolem 500 návštěvníků, kteří měli k dispozici sedm kilometrů tras až k dolní stanici lanovky, ta dnes ale pro velký vítr nejezdila. „Až do 5. května, kdy začíná letní provoz, bude lanovka ve všední dny odstavena kvůli údržbě, pro pěší turisty bude jezdit vždy o víkendech, a to včetně prodlouženého před 1. květnem,“ řekl Petr Hynek ze společnosti Mega Plus Janské Lázně.

V Harrachově počítali pro další dny s odstávkou lanovky a její údržbou, aby se od 28. dubna mohla rozjet v letním režimu. „Předpovědi počasí nás ale přiměly záměr přehodnotit,“ vysvětlil Goč. Meteorologové nehlásí na příští dny vysoké teploty, v noci navíc klesají teploměry v noci pod nulu a sníh tak na svazích taje velmi pomalu. Na své si v horách stále přijdou i běžkaři. Jizerská magistrála sice ukončila úpravu tratí o Velikonocích, na trasách je ale stále dost sněhu. Lyžaři jen musí počítat s holými místy.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Na Ovčárně je stále místy přes metr sněhu, na Klínovci dnes lyžování skončilo

V Jeseníkách se o víkendu lyžovalo již jen v nejvýše položeném středisku na Ovčárně, kde je stále místy až půldruhého metru sněhu. Zájem lyžařů je však minimální, dnes navíc počasí vyhnalo ze sjezdovek i ty největší nadšence. Běžkaři si mohou zalyžovat už jen na trase mezi Ovčárnou a Švýcárnou, jinde sníh odtál. Prodloužení zimní sezony zvažovali před víkendem i na Červenohorském sedle, kde se vleky zastavily v pondělí. „Déšť nám ale sjezdovku smyl, nedalo se to. Letošní sezonu jsme tak zakončili Velikonocemi,“ popsal stav Jiří Hanák ze Ski klubu Šumperk, který areál provozuje.

Ještě několik set nadšenců si o víkendu užilo poslední lyžařský víkend v západních Čechách. Klínovec, který byl posledním areálem, kde se ještě lyžovalo, dnes definitivně ukončil sezonu. Zvláště v sobotu přálo lyžařům i počasí. Podle provozovatelů skiareálu na Klínovci přijelo v sobotu na sjezdovky asi 300 lidí. Desítky lidí pak naposledy sjely tratě v neděli.

Vlekaři v Krušných horách jsou s tržbami letošní lyžařské sezóny spokojeni. „Nám se vlastně návštěvnost zvedla zhruba o 25 procent oproti loňské sezoně,“ řekl provozovatel lyžařského areálu Klínovec Martin Píša. Vlekaři zde naplno zahájí údržbu areálů koncem května, až odtaje všechen sníh.