Na horách sněží, rozjíždí se lyžařská sezona

Praha - Lyžařské vleky v mnohých horských střediscích se konečně rozjely, další budou přibývat během víkendu. Od včerejška napadlo na českých horách asi deset centimetrů nového sněhu, vydatně sněží na severu Čech. Pásmo srážek bude během dne postupovat dále k východu. Největší sněžení zaznamenali meteorologové v noci na dnešek v Peci pod Sněžkou, bohatou sněhovou nadílku hlásí také Jeseníky. Nadále se především ve vyšších polohách očekává silný vítr, který může na hřebenech hor dosahovat až 110 km/h. V dalších dnech bude oblačnosti a srážek ubývat, takže s tím, co napadne dnes, si lyžaři budou muset nejméně o víkendu vystačit. Ne všichni ale mají ze sněhu radost, bílé nadělení bude komplikovat život především řidičům.

Naše nejvyšší hory Krkonoše hlásí až 60 centimetrů sněhu. Zimní sezonu tu zahájila řada lyžařských areálů. Dosud bylo možné lyžovat pouze na částech sjezdovek ve Špindlerově Mlýně a Mladých Bukách, nyní začal provoz na Horních Mísečkách, v sobotu se přidá také Pec pod Sněžkou. Otevřeny budou sjezdovky Javor, Smrk, Zahrádky i Bramberk, v provozu budou také skibusy.

Dnes poprvé se rozjela lanovka a vleky na Černé hoře v Janských Lázních. „V provozu jsou sjezdovka Černohorská a tři vleky. Na víkend předpokládáme, že spustíme i sjezdovku Pod kabinou a spustíme lanovku Protěž,“ řekl Petr Hynek ze skiareálu Janské Lázně. Otevřená je i sáňkařská cesta z vrcholu Černé hory. Mimo provoz zatím zůstává areál v Harrachově, který o tomto víkendu hostí světový pohár ve skoku na lyžích. Silnice v regionu jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, leží na nich vrstva uježděného sněhu, hlavní silniční tahy jsou po chemickém ošetření mokré, místy na nich zůstávají zbytky rozbředlého sněhu. 

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

V Jizerských horách leží asi dvacet centimetrů sněhu, lyžovat se tu tento víkend ale nebude. Sjezdovky jsou zatím závislé na umělém zasněžování, a to se kvůli teplotám na hranici mrazu nedaří. Těšit se ale můžou milovníci bílé stopy, plánuje se částečná úprava Jizerské magistrály, jak informoval náčelník jizerské horské služby René Mašín. Zejména v nižších polohách Libereckého kraje komplikuje dopravu mokrý sníh. Silnice jsou průjezdné, břečka ale zůstává i na některých hlavních tazích.  

Na víkendové zahájení sezony se připravují také Orlické hory. Provoz v lyžařském centru v Deštném měl původně začít už dnes, vlekaři ho však posunuli na sobotu. „Podle předpovědi mělo dnes pršet, proto jsme se rozhodli zahájit sezonu až v sobotu, kdy se rozjede lanovka a otevřená bude červená sjezdovka v areálu Marta I.,“ vysvětlil Petr Prouza z lyžařského areálu v Deštném v Orlických horách. V sobotu ráno proběhne také první úprava hlavní běžecké stopy v trase Deštné - Luisino údolí - Velká Deštná - Šerlich - Bunkrovka - Deštné. Skicentrum v Říčkách zůstane kvůli nedostatku sněhu stát, pokud to počasí dovolí, chtějí ho provozovatelé otevřít v polovině příštího týdne. Na cestách na Královéhradecku a Pardubicku leží uježděný nebo rozbředlý sníh, řidiče ohrožuje také silný vítr.

Zasněžování
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

První vlek se v sobotu rozjede i v Krušných horách. Na Klínovci chystají spuštění lanovky na sjezdovce Dámská. Na svahu je asi 25 centimetrů přírodního i technického sněhu, výkyvy počasí ale nedovolují další umělé zasněžování. V provozu bude také areál Novako na Božím Daru, ostatní krušnohorská střediska zatím čekají na mráz a více sněhu. Abertamy a Mariánské Lázně by mohly zahájit provoz do Vánoc. I v tomto regionu komplikují dopravu sněhové jazyky a silný vítr, kvůli kterému padají větve.  

Z šumavských středisek odstartuje zítra zimní sezonu Špičák, upraveny a otevřeny budou sjezdovky Slalomová, U Zalomeného, Turistická, Lubák a svah pod Sirotkem. Zahájení provozu předběžně ohlásila i Železná Ruda. Příští víkend se rozjedou lanovky na Kramolíně. Lyžaři na jihu ale mohou vyrazit na rakouskou stranu Šumavy na Hochficht. Běžecké dráhy se zde zatím upravovat nebudou, běžkaři si musí trasy prošlápnout sami.

Až 40 centimetrů sněhu napadlo během tohoto týdne v Jeseníkách. Podmínky jsou zde ideální pro běžkaře, i tady ale musí počítat s tím, že si stopu budou muset projet. Již čtrnáct dní se lyžuje v Branné, o víkendu se rozjedou vleky v Karlově, v Petříkově a v Koutech. Na horách také platí první stupeň lavinového nebezpečí. Silnice Olomouckého kraje jsou sjízdné. „Na chemicky udržovaných silnicích v nejvyšších polohách se nachází sněhová kaše nebo je tam nafoukaný nový sněhový poprašek. Na inertně udržovaných cestách je ujetá vrstva sněhu krytá posypem,“ uvedl dispečer jesenických silničářů Dušan Drobotka.

Lyžuje se už i na jihu Moravy, i když bez přírodního sněhu. V Olešnici na Blanensku svah pokrývá téměř půl metru technického sněhu, na umělém povrchu se dá jezdit také na nejníže položené sjezdovce ve střední Evropě v Němčičkách na Břeclavsku. Kvůli příliš teplému počasí zůstanou zatím stát všechny vleky na Českomoravské vrchovině, v Beskydech a ve Středočeském kraji.

Jak bude o víkendu

V sobotu bude proměnlivá oblačnost, na horách sněhové přeháňky, v nížinách dešťové. Noční teploty se budou držet mezi 2 a -2 °C, denní se vyšplhají až k 5 °C. Bude vanout západní až jihozápadní vítr o rychlosti 5 až 10 m/s.

V neděli srážky ustanou, slábnout bude i vítr. Bude převážně polojasno, ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou až na -7 °C, nejvyšší denní budou 4 stupně nad nulou.