Otevřený dopis primátorovi Prahy

Pane primátore, není to tak dávno, co jsem pro ČT24 napsal oslavný blog na blížící se dokončení tunelu Blanka. Psal jsem o tom, jak umíme postavit díla zasluhující si úctu a obdiv a jak je to dobře. Psal jsem ale i o tom, jak pak ta obdivuhodná díla neumíme „prodat“, ocenit, oslavit. Když jsem to psal, tak jsem samozřejmě nemohl tušit, jak to s tou Blankou dopadne.

Nemohl jsem tušit, že za pár měsíců po mém oslavném textu vyhlásí magistrát pod vaším vedením tunelový komplex Blanka za „černou stavbu“, že práce na jeho dokončení budou zastaveny a že místo slavnostního otevření se zadavatel a zhotovitel začnou soudit! 

To je ta naše „země česká, domov můj“, to je ten náš Kocourkov. Jen v této zemi se vám dostane místo fanfár - ostudy, místo oslav - soud, místo jásotu - urážky, místo obdivu - pomluvy. Jen v této naší zemi je to, co je jednoznačně hodno obdivu, zpochybněno, zašlapáno a, nedej bože, zasypáno. Jen tady si nikdo ničeho neváží, a proto nemá smysl o nic usilovat. Protože, když se u nás o něco snažíte a ono se vám to podaří, riskujete posměch, nadávky a zatracení. Když oslavy, tak až po smrti. 

Zabednění vjezdu do tunelu z ulice Milady Horákové
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Copak se toho nikdy nezbavíme? Copak nevidíme, že nás to zabíjí? Právě z toho se rodí onen mrak marnosti, který se usadil nad českou kotlinou. Takovou stavbu, jako je tunel Blanka, připravují a léta staví tisíce až desetitisíce lidí. Na ně jsou navázány možná statisíce rodin a jejich příbuzných. Jak jim asi teď, po zastavení stavby, jak jim asi je? Ti všichni jsou nejspíš krutě znechuceni. A mně jich je moc líto a jsem z jejich situace zdrcen. 

Jako občan, volič, plátce dání, Pražan, motorista, vás na kolenou prosím, pane primátore, neberte těm desítkám tisíc lidí, kteří Blanku, největší tunelový komplex v Evropě, postavili, neberte jim radost z práce, ze života, neberte jim zasloužené ocenění! Vždyť vy ty lidi zabíjíte, způsobujete jim smrtelná zranění, zranění duše. Zakonzervování Blanky je i pro nás, budoucí uživatele, hrozné, ale jak hrozné musí být pro ty, kteří tento obdivuhodný projekt doslova vydupali ze země? Umíte si vy a radní vůbec představit, co všechno jste svým rozhodnutí těm lidem vzali? Jaká z toho musí na ty lidi padnout frustrace. Místo očekávaného uznání teď jejich kroky míří k soudu.

New York
Zdroj: ČT24/ISIFA

Mám pro vás jednu dobrou zprávu a jednu nabídku. Ta dobrá zpráva je jednoduchá; během svého pobytu v New Yorku jsem se čirou náhodou dozvěděl, že ani jeden, ani jeden, z obdivovaných a úžasných newyorských mrakodrapů nedodržel stanovený rozpočet. 

A má nabídka? Bojíte-li se vy a radní převzít zodpovědnost za dokončení tunelu Blanka, dovolte mi, abych vzal tuto odpovědnost na sebe. Uvolněte peníze na potřebné vícepráce, nechte tunel Blanka dokončit a bude-li vám potom hrozit soud a odsoudí vás, nabízím vám, ať zavřou mě. Jako obyvatel Prahy vás rád zastoupím. Hlavně ať už se dá tím tunelem Blanka jezdit!

Bedřich Ludvík, občan Prahy 1