Zavedeme potratovou samoobsluhu?

Do začátku nového roku se ošklivé věci nehodí. Máme jich dost od loňska a letos jich na nás na politickém dvorku možná ještě pár čeká. Ale před tím nejčernějším, co se nám lepí na paty už třiadvacátý rok, se neschováme ani na prahu sebelepšího roku. Je to lhostejnost k osudu nechtěných dětí a neschopnost vyřešit ochranu jejich práva na život. Třebaže se počty umělých potratů v posledních letech snížily, stále tímto násilným způsobem umírají v těle matek desítky tisíc dětí. Jak je možné, že žádná vláda a žádný parlament od listopadu 1989, kdy demokracie vystřídala totalitu, tento legislativní a hlavně mravní deficit neřeší? Je to příklad vadné nebo ještě nedospělé demokracie, která na standard skutečných lidských práv prostě nemá?

Kdybychom žili v říši zla, ovládané nějakým černokněžníkem, nebyla by nelogická ani následující zpráva: k násilným způsobům ukončení počatého života má přibýt ještě jeden – potratová pilulka RU 486 - neboli jed na děti! Žijeme ovšem v demokratickém státě, jehož Listina základních práv a svobod stanoví, že každý lidský život je „hoden ochrany již před narozením“. Žijeme ve státě, jenž se dlouhodobě potýká s  otázkou, kdo uživí stárnoucí generaci. Aktuální informace o snaze legalizovat chemický přípravek pro hubení nežádoucích dětí by nás měla přinejmenším šokovat. Šokovat tím více, že smrtící prostředek RU-486, mimochodem vyvinutý stejnou firmou, která kdysi vyráběla Cyklon B (Hoechst AG vlastnící IG Farben) se před schvalovací komisi Státního ústavu pro kontrolu léčiv vrací i přes dvojí odmítnutí v letech 1993 a 2005. Vrací se přesto, že k zastavení registrace RU-486 v těchto letech pomohl masový odpor veřejnosti, např. v roce 2005 i díky petici s více než padesáti tisíci podpisy (v lednu 2005 navíc došlo v zahraničí i k pěti případům smrti na bakteriální infekci po použití tohoto přípravku). 

K registraci v Česku hlásí RU-486 francouzská „pionýrská“ firma Exelgyn, nechvalně známá nabídkou abortivních látek Mifepriston nebo Mifegyne.  Už samo tvrzení, že RU-486 je „lék“, je cynická lež;  lék, jak známo, je na nemoc, a gravidita nemoc není. To obchodníkům se smrtí nevadí, oni „léčí“ graviditu způsobem sobě vlastním. Jen tuto „léčbu“ nenazývají zabitím lidského zárodku, nýbrž „přerušením“ těhotenství. Jejich řeč připomíná řeč sovětských generálů, kteří sestřelení jihokorejského letadla KAL 007 sovětskou stíhačkou v září 1983, při němž zemřelo všech 269 lidí na palubě, nazvali „zastavením letu“. 

Abychom uvedli na pravou míru, zda je přípravek RU-486 zázračnou pilulkou, jak jej začátkem devadesátých let prezentoval sexuolog a gynekolog Radim Uzel, případně „lékem“, jak tvrdil chirurg Pavel Pafko, nebo naopak jedem působícím smrt počatého dítěte v prenatálním stavu, musíme si ujasnit jeho působení. RU-486 blokuje hormon progesteron, který chrání těhotenství trojím způsobem: umožňuje výživu dítěte, uzavírá děložní hrdlo a předchází předčasnému vypuzení plodu. Použití prostředku RU-486 má opačný účinek: bez výživy odumírá děložní sliznice i plod, rozšíří se děložní hrdlo těhotné ženy, děloha se začne stahovat, vyvolává krvácení, ne však vždy vypuzení plodu. K tomu dojde pouze u tří procent případů a rozhodně ne bezbolestně. Po 48 hodinách po požití se prakticky každá žena (97 %) musí dostavit na potratovou kliniku, kde musí žádat o prostaglandinové látky, vyvolávající stahy děložních svalů a vypuzení plodu. Použití RU-486 tedy přenáší hlavní zodpovědnost za potrat z lékaře na ženu, proto je také částí gynekologů provádějících potratovou „řezničinu“ vydáván za šetrnější. Plně prožitá psychická anabáze však může u ženy vyvolat i silnější postaborční syndrom a kromě bolesti vyvolává RU-486 u 9 % žen také silné krvácení.

Těžko pochopitelné je, že gynekologové, kteří donedávna varovali před pokoutními potraty, teď „samoobslužné“ potraty pomocí RU-486 propagují. „Když máme jednou uzákoněn potrat jako legální, pilulka je další z možností, jak jej ženě provést. Nic víc, nic míň,“ soudí olomoucký gynekolog Jaroslav Imrych. Všichni gynekologové však jeho názor nesdílejí. „Jsem proti potratům vůbec, ale proti pilulce obzvlášť. Hrozí totiž, že bude snadno dostupná na černém trhu, a tudíž zneužívaná,“ upozornila např. ostravská lékařka Zdeňka Tvarůžková. Za pravdu jí dává nedávná zpráva MF Dnes o tom, že potratovou pilulku lze pokoutně sehnat už dnes. Bez registrace a bez receptu. Prodává se na internetu za 50 až 80 eur, zákazníkovi přijde domů poštou do tří dnů. Tímto ilegálním obchodem se zabývá Slovenka Hana Beckley, trvale žijící v Nigérii. „Je to normální byznys. Na Slovensku stojí potrat 300 eur plus nutná vyšetření a kontroly ultrazvukem, které si žena platí, takže zaplatíte asi 400 eur,“ říká. Tablety prodává od loňského jara a vyřídila už okolo čtyř set objednávek, přičemž „potratové balíčky“ šly i do České republiky.

Proti zavedení smrtonosné pilulky RU-486 se vedle stovek znepokojených občanů ozval také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Domnívám se, že již dnes velmi liberální legislativní úprava našeho právního řádu ve věci umělého ukončení těhotenství nepotřebuje další liberalizaci. Naopak, snahou nás všech by mělo být, aby lidský život byl chráněn od početí po přirozenou smrt. Je to věc lidské důstojnosti a budoucnosti našeho národa,“ napsal v otevřených listech premiérovi Petru Nečasovi a ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi.

Kšeftování s RU-486 na černém trhu nepochybně usnadňuje i potratová legislativa, která je výsměchem právu na život od početí. Toto přirozené právo každého člověka nelze zpochybnit ani tzv. právem „na rozhodování ženy o vlastním těle“. Žena může rozhodovat za sebe, ale ne za svůj zárodek, v němž je obsažena cizí genetická informace. Nerespektuje-li se ani tato zásada, stává se pohrdání lidským životem živnou půdou mravního rozkladu. Z něho pocházejí i odvozené kriminální delikty, jako je násilí na dětech, kupčení s lidskými orgány a vraždy na objednávku. Neochrání-li naše legislativa ani životy těch nejbezbrannějších, nenavádí tím sama k dalším trestným činům?

Vydáno pod