Po 27 letech byl propuštěn z vězení Jihoafričan Nelson Mandela

Pretoria - Nelson Mandela, neúnavný bojovník proti rasistickému režimu apartheidu v Jihoafrické republice a její první černošský prezident, byl od 50. let minulého století vůdcem Afrického národního kongresu. V roce 1962 byl odsouzen k doživotnímu trestu a stal se takřka mytickým lídrem černošského obyvatelstva v zemi. Pod tlakem světové veřejnosti byl za vlády prezidenta Frederika de Klerka 11. února roku 1990 propuštěn. Nelson Rolihlahla (v jazyce Tembu „ten, který vyvolává rozbroje“) Mandela se narodil 18. července 1918 ve vesnici Qunu u města Umtata v Transkei (dnešní Východní Kapsko) jako nejstarší syn náčelníka kmene Tembu, který náleží k Xhosům. Základní a střední vzdělání získal na misijních školách, v letech 1938-1940 studoval umělecký směr na černošské univerzitě ve Fort Hare, ze které ho pro organizování studentské stávky vyloučili.

Studium práv dokončil dálkově v roce 1942 na Witwatersrandské univerzitě a členem ANC se stal v roce 1944. Po masakru v Sharpevillu v březnu 1960 byl v zemi vyhlášen výjimečný stav a zakázána činnost ANC. O rok později se stal jedním z vůdců ANC a podílel se na založení vojenské odnože ANC pod názvem Umkhonto we Sizwe (Kopí národa), jež ukončila období nenásilného boje ANC. V srpnu 1962 byl spolu s dalšími vůdci ANC zatčen a odsouzen k pěti letům vězení, v dalším procesu Rivonia byl 12. června 1964 odsouzen za údajnou velezradu a sabotáže na doživotí. 

Po nástupu Frederika de Klerka do funkce prezidenta v roce 1989 byl Mandela v únoru 1990 propuštěn na svobodu a v červenci 1991 stanul opět v čele ANC. Mandela kongres přeměnil z bojové organizace v silnou politickou stranu, kterou v dubnu 1994 dovedl k vítězství ve volbách. V květnu téhož roku byl zvolen hlavou státu. Stál tedy u zrodu demokratické ústavy v JAR a zasadil se o nastartování hospodářské reformy, kterou provázel příliv kapitálu a následný hospodářský růst.
 
Mandela, který je nositelem Nobelovy ceny za mír, se v posledních letech před odchodem z politického života v roce 1999 věnoval zejména snahám o zlepšení životních podmínek obyvatel a usmíření v jihoafrické společnosti. Mandela zemřel 5. prosince 2013 ve věku 95 let.