Narodil se Usáma bin Ládin

Rijád - Nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin, strůjce řady teroristických akcí včetně útoků na USA z 11. září 2001 a šéf mezinárodní teroristické sítě al-Káida, se narodil 10. března 1957. Usáma bin Muhammad bin Avad bin Ládin se narodil v Rijádu jako sedmnácté z 55 dětí v bohaté rodině stavebního magnáta Muhammada bin Ládina, který pocházel z Jemenu. Na univerzitě v Džiddě studoval ekonomii a management a patřil k pilným studentům. Později začal podnikat. Na univerzitě se poprvé setkal s učením radikálních islamistů, což vyústilo v jeho odchod do Afghánistánu po sovětské invazi v roce 1979. Zde organizoval dobrovolníky, zakládal výcvikové tábory a v boji proti sovětské okupaci země spolupracoval i s americkou CIA. Již v roce 1988 založil síť al-Káida (Základna), které začal poskytovat finanční prostředky na zbraně a nejmodernější komunikační techniku. Původně malá skupina se začala rychle rozrůstat.

Po odchodu sovětských vojsk z Afghánistánu v roce 1989 a vypuknutí první války v Perském zálivu v roce 1991 se Usáma radikálně obrátil proti USA a vyhlásil „svatou válku“ (džihád) Spojeným státům, Západu a „sionisticko-křižácké alianci“. Od roku 1991 má zakázán pobyt v Saúdské Arábii a byl zbaven saúdskoarabského občanství. 

Kromě útoků z 11. září 2001 je Usáma spojován i s útoky proti americkým základnám v Saúdské Arábii v listopadu 1995 a červnu 1996, s útokem v egyptském Luxoru v listopadu 1997, pumovými útoky na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii v srpnu 1998, atentátem na americký torpédoborec USS Cole v jemenském Adenu v říjnu 2000, atentátem na indonéském ostrově Bali v říjnu 2002 či se sérií pumových útoků v Madridu v březnu 2004. 

Podle dostupných údajů se majetek Usámy bin Ládina odhaduje na nejméně 270 milionů dolarů, i když jej v roce 1994 jeho miliardářská rodina prý vydědila. Velkou část jmění získal Usáma údajně obchodem s drogami.