Narodil se Lukáš Vaculík, lamač srdcí osmdesátých let

Praha - Plakáty s ním patřily v 80. letech k povinné výbavě dívčích pokojíčků a srdcí. Lukáš Vaculík býval jednou z největších hvězd socialistických filmů pro mládež. Herec se narodil 8. června 1962 v Praze, v roce 1983 absolvoval herectví na pražské konzervatoři. V osmdesátých letech ztvárnil několik rolí ve filmech Láska z pasáže, Kamarád do deště, Vítr v kapase, televizním seriálu Dobrá voda nebo milostném příběhu Oznamuje se láskám vašim, což mu vyneslo pověst lamače dívčích srdcí. Film režiséra Karla Kachyni později označil jako svůj filmový vrchol. "Pokud mohu hovořit o tom, že mě někdo někam nasměroval, tak to byl právě Kachyňa," vzpomíná Vaculík.

Z dalších filmových rolí zaujal Vaculík diváky jako Danny Smiřický v komedii Tankový prapor a zahrál si i ve spoustě pohádek pro děti. Sám je ale už rolemi sladkých kladných hrdinů unaven a s chutí by si zahrál i pořádného „prevíta“. V poslední ho mohli diváci vidět například v televizním seriálu Strážce duší.

Přestože ho proslavil právě film, staví na první místo divadlo. Od roku 1985 byl postupně v angažmá v Městských divadlech pražských, v Divadle Komedie, Rokoku a Činoherním klubu a nyní hraje v Karlínském Divadle.