Narodil se sbormistr a dirigent Pavel Kühn

Praha - Pavel Kühn, světově uznávaný sbormistr a dirigent a zakladatel Kühnova smíšeného sboru, je dodnes považován za výjimečnou uměleckou osobnost. Tento propagátor české hudby dovedl svůj sbor mezi nejvýznamnější česká hudební tělesa. Za svou uměleckou činnost obdržel Pavel Kühn několik významných ocenění a v roce 2003 získal Evropskou cenu Gustava Mahlera. Pavel Kühn se narodil 7. července 1938 v Praze. Vyrůstal v muzikantské rodině, jeho rodiče, Markéta a Jan Kühnovi, byli zakladateli Kühnova dětského sboru a Českého pěveckého (později Pražského filharmonického) sboru. Zpěvu a hudbě se tedy Kühn věnoval již od dětství.

Během své pětačtyřicet let dlouhé umělecké dráhy především rozvíjel vokální tvorbu a prosazoval českou hudbu v zahraničí. Repertoár jeho sborové literatury byl široký, zahrnoval renesanční skladby stejně tak jako tvorbu 20. století.

Kühn měl v oblibě především díla Bohuslava Martinů, Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Johannese Brahmse a Richarda Strausse. Rád uváděl i nové sklady soudobých autorů, věnoval se i jazzu a populární hudbě. 

Se svým sborem Kühn nahrál více než třicet gramofonových desek a filmových soundtracků. Podílel se na nahrávání Novákovy hudby k filmům Karla Kachyni a spolupracoval mimo jiné na filmech Františka Vláčila Markéta Lazarová a Údolí včel, Herzově Spalovači mrtvol, Formanově Amadeovi a snímku Lid versus Larry Flint.

Pavel Kühn zemřel 5. ledna 2003 po krátké zhoubné nemoci ve věku 64 let.