K radarové základně se obyčejný člověk nedostane

Praha - V okruhu 500 metrů od americké radarové základny v Brdech by měl být zaveden zákaz vstupu. Ve vojenském újezdu se lze již nyní pohybovat pouze s náležitým povolením. Do České republiky má být přemístěn modernizovaný radar z Marshallových ostrovů, který bude napájen elektřinou z běžné sítě nebo z naftového agregátu. Zařízení by se mělo spouštět jen při zkouškách a reálných hrozbách. Vyžaduje vytvoření bezletové zóny, která by významně nepřesáhla hranice již existující bezletové zóny nad vojenskými újezdy.

Předpokládané parametry plánovaného radaru v Brdech

  • pozemní radar s dalekým dosahem (tzv. X-Band radar - pracuje v pásmu X, tedy osm až 12 GHz, v případě uvažovaného radaru devět až deset GHz)
  • radar tvoří anténa o rozloze mřížky 105 metrů čtverečních, umístěná v ochranné kopuli o výšce 26 metrů
  • zaměřuje střely ve střední části letu s využitím přesně cíleného paprsku; paprsek vždy míří vzhůru v minimálním úhlu dva stupně
  • je schopen sledovat a rozeznat velmi malé objekty na vzdálenosti až několik tisíc kilometrů; efektivní praktický dosah 2058 km, teoretický dosah 4000 až 6700 km

Umístění a rozloha: Okraj vojenského újezdu Brdy nedaleko obce Míšov. Podle dostupných údajů asi 30 hektarů, na základně by měla být kasárna, administrativní budova a technické zabezpečení.

Obsluha: K zajištění provozu radarového zařízení včetně obsluhy, bezpečnosti a logistické podpory je podle informací českého ministerstva zahraničních věcí potřeba přibližně 200 lidí; provozní obsluha radaru čítá asi 60 lidí. Na základně by kromě amerických vojáků měl být neustále přítomen český velitel se svým týmem.

Náklady: USA by česká část základny měla stát půl miliardy dolarů (10,7 miliardy korun), polská pak dvě až 2,5 miliardy dolarů (43 až 53 miliard korun). Náklady budou plně hradit USA.

Bezpečnost provozu: Podle českých odborníků, kteří vyhodnocovali loni v září účinky radaru na Marshallových ostrovech, hodnoty záření tamního zařízení nepřekračují limity povolené českými hygienickými normami. Jisté riziko údajně existuje ve výškách, kam radarový paprsek směřuje.