Kým byl v uplynulých 12 letech Radovan Karadžić?

Bělehrad - Srbská policie se od Karadžičova zatčení snaží zaplňovat prázdná místa v jeho životopise. K informacím o tom, kde se bývalý bosenskosrbský předák 12 let skrýval a co dělal, se hlásí stále více svědků. Napomohla tomu i uveřejněná informace, že vloni v květnu Karadžić jen těsně unikl zatčení v Rakousku.

V posledních letech se Karadžić živil léčitelstvím pod jménem Dragan Dabić. Za učitelem alternativním medicíny Minou Miničem, který mu nabídl rekvalifikaci, prý tenkrát přišel jako zoufalý bezdomovec. V Bělehradu usazený rodilý Rus, jenž se specializuje na usměrňování bioenergie a školí nové léčitele, tvrdí, že Karadžičovu masku neprohlédl. „Neptal jsem se. Jen jsem se zeptal, jestli je to čestný člověk - odpověď byla ano. Jestli je otevřený - ano. A jestli je špion - ano. A tak jsem ho pokládal za špiona,“ uvedl Minić a dodal, že Karadžić byl disciplinovaný, přesný a nikdy nepřišel pozdě. „Vlastně chodil o něco dřív a vždy vydržel do konce,“ upřesnil.

Karadžić měl však také chorvatský pas na jméno Petar Glumac. Jak přiznala rakouská vláda, právě na tento pas proklouzl mezi prsty i vídeňskému protiteroristickému komandu, které ho zcela náhodou vloni v květnu vyslýchalo spolu s dalšími obyvateli vídeňského domu, v jehož sousedství došlo k vraždě. Podle mluvčího rakouského ministerstva vnitra Rudolfa Gollii „absolutně nic nenaznačovalo, že tento muž by mohl být Radovan Karadžič“.

Rakušané žijící v okolí Märzstrasse ve čtrnáctém vídeňském obvodu se postupně na nápadnou postavu muže s dlouhým plnovousem začínají rozvzpomínat: „Říkali, že je to doktor, že pomáhá při celulitidě, bolestech zad, neplodnosti, a podobně. Vídal jsem ho každý den.“

Karadžičův advokát Svetozar Vujačić v sobotu v Bělehradu odpovídal na dotazy, jak je to s odvoláním proti verdiktu bělehradského soudu o vydání jeho klienta do Haagu, kde je obviněn z válečných zločinů. „Nechci říct, jestli vůbec a odkud jsem odvolání poslal. Mám své důvody. Neočekávám, že bude vydán dřív než ve středu,“ uvedl během rozhovorů Vujacić. Po vydání do Haagu se chce Karadžič hájit sám. Spekuluje se, že bude líčení co nejvíce zdržovat, aby jej protáhl pokud možno do roku 2010, kdy mandát tribunálu OSN vyprší.