START1- smlouva, která zeštíhlila jaderný arsenál mocností o celou třetinu

Moskva - Prezident USA George Bush starší a nejvyšší sovětský komunistický představitel, první a poslední sovětský prezident Michail Gorbačov podepsali 31. července 1991 smlouvu, která slíbila konec závodů ve zbrojení. Dokument s názvem START1 ukázal, že ledy mezi Sovětským svazem a Spojenými státy konečně začínají tát. Do té doby ale vztahy mezi dvěma mocnostmi rozhodně jednoduché nebyly.

Oba prezidenti tehdy dohodli výrazné snížení stavů strategických jaderných zbraní. Konkrétně to znamenalo snížit počet nosičů na 1600 na každé straně a počet jaderných hlavic na šest tisíc.

Druhá polovina 40. let 20. století se nesla ve znamení jádra. První použití jaderné bomby pocítili na vlastní kůži obyvatelé japonských měst Hirošima a Nagasaki. Spojené státy, které v rámci projektu Manhattan zbraň hromadného ničení vyvinuly, ale nezůstaly jedinou jadernou velmocí dlouho. Sílu atomového výbuchu záhy vyzkoušel i Sovětský svaz. I přes, do té doby nevídanou ničivost zbraní, na sebe první jaderná dohoda nechala čekat až do 60. let.

Následovala optimističtější 70. léta. Americký prezident Richard Nixon a sovětský generální tajemník Leonid Brežněv podepsali Prozatímní dohodu o omezení strategických jaderných zbraní SALT I a zároveň i smlouvu ABM, která oběma stranám zakázala vybudovat protiraketový deštník. Neúspěch ale potkal jednání na konci desetiletí. Smlouvu SALT II Spojené státy totiž neratifikovaly.

Od roku 1981 patřil Bílý dům prezidentu Reaganovi. Když Sovětský svaz odmítl Reaganův návrh na úplnou likvidaci raket středního doletu - takzvanou „nulovou variantu„ - americký bojovník proti sovětské „Říši zla“ se rozhodl přitvrdit. V roce 1983 vyhlásil Strategickou obrannou iniciativu, známější jako Hvězdné války. Reaganova politika a smrt dogmatického Brežněva nakonec připravila půdu pro ukončení studené války i závodů ve zbrojení. Prvním výsledkem nových vztahů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy byla smlouva podepsaná mezi Reaganem a Gorbačovem v roce 1987 - smlouva o úplném zničení všech zbraní středního doletu -  to byla první a jediná odzbrojovací smlouva.