Mata Hari skončila na popravišti

Leeuwarden - Nejslavnější špionka všech dob, oslnivá tanečnice vystupující jen spoře oděná a milenka řady mocných mužů, tak vešla do historie Mata Hari. Pravda o jejím životě se někdy stěží odlišuje od smyšlenek. Ostatně zavinila si to i sama tanečnice, když bez rozpaků upravovala svou minulost. Tvrdila například, že pochází z indie, kde už od malička tančila téměř nahá při chrámových pobožnostech. Skutečnost však byla trochu jiná. Dcera holandského kloboučníka Margaretha Gertruida Zellová přišla na svět v holandském Leeuwardu. Evropská jeviště začala dobývat až poté, co se vrátila z pobytu na Jávě a Sumatře, kde manželovi porodila dceru.

Na začátku své kariéry stála nejčastěji modelem malířům třetího řádu, později získala místo cvičitelky v jezdecké škole. Pravý zlom v její kariéře znamenalo taneční vystoupení před vybranou pařížskou společností v roce 1905. Pod jménem Mata Hari představila úžaslému obecenstvu improvizovaný indický tanec.

Jako nesmírně přitažlivá tanečnice, ochotná vystupovat na veřejnosti téměř nahá, sklízela Mata Hari se svými východoindickými břišními tanci oslnivý úspěch. Její kariéru lemovaly tucty milenců většinou z řad důstojnických sborů.

Právě styky s armádními a politickými špičkami se jí staly osudnými. Za první světové války byla obviněna ze špionáže ve prospěch Německa. 15. října 1917 byla nedako Paříže popravena francouzskými vojáky.