Zpěvák Karel Černoch podlehl rakovině

Praha - Ve věku 64 let, jen den po vánočních svátcích, právě 27. prosince 2007 v časných ranních hodinách zemřel zpěvák Karel Černoch. Populární interpret prohrál boj s rakovinou. Do poslední chvíle byl doma mezi svými nejbližšími. Jeho zdravotní stav se rapidně zhoršil před Vánoci. Rok před smrtí podstoupil operaci rakoviny tlustého střeva, ale zákeřná nemoc se opět ozvala. Karel Černoch v šedesátých letech pracoval jako rekvizitář na Barrandově ve Filmovém studiu, a přestože byl obklopen uměleckým světem československé kinematografie, zaměřil svou energii na dráhu zpěváka a hudebníka.

 Do světa populární hudby vstoupil na počátku šedesátých let. Začínal jako rock´n´rollový zpěvák, na pódiích malých divadel a rockových klubů vystupoval například se skupinami Donald, Juventus, Shut Up, Pop Messengers. Právě ve skupině Juventus se proslavil. S ní ve druhé polovině 60. let natočil i dodnes slavné skladby Nářek převozníka a Ona se brání.

Na počátku 70. let vlivem „takzvané politické normalizace ČSSR“ dostal zákaz koncertní činnosti za vítěznou píseň na festivalu Bratislavská Lyra 1969. V roce 1972 pak dostal nabídku do divadla Ateliér, kde vystupoval v mnoha hudebních pořadech za doprovodu vlastní skupiny Akvarel až do roku 1976. Souběžně s tím zpíval i v souboru divadla Semafor. Ve druhé polovině 70. let se začal opět věnovat koncertní činnosti. Posléze spolupracoval s Country Beatem Jiřího Brabce a Naďou Urbánkovou, s nimiž spoluvytvářel moderní českou country hudbu. V roce 1985 založil opět vlastní skupinu Bonton, s níž koncertoval až do roku 1991. 

Na začátku 90. let vystupoval i jako host v mnoha velkých zájezdových show jakým byl třeba recitál Marty Kubišové nebo vánoční koncerty Heleny Vondráčkové. Věnoval se nejen profesi koncertního zpěváka, moderátora a hudebníka, ale i dalším činnostem, jakými byly třeba titulní role Jeana Valjeana ve slavném muzikálu Les Miserábles.

Kromě své pěvecké kariéry se věnoval i televizní produkci. Absolvoval desítky televizních pořadů, ve kterých vystupuje nejen jako zpěvák, ale mnohdy také jako moderátor. Nejvíce se prosadil v televizních pořadech „Možná přijde i kouzelník“ po boku Jiřího Wimmera. S ním také účinkoval i v několika společných divadelních pořadech až do ledna 2001.