V Torontu poprvé použili inzulin k léčbě cukrovky

Toronto - Čtrnáctiletému Leonardu Thompsonovi by nejspíše zbývalo 11. ledna 1922 jen pár dnů života, kdyby se nestal prvním pacientem, kterému lékaři podali inzulín. Když chlapce přivezli do nemocnice, vážil jen něco přes30 kilogramůa každou chvíli mu hrozilo, že upadne do komatu, z něhož už se neprobere. Takto se ale stal prvním léčeným diabetikem na světě; až do ledna 1922 totiž byla cukrovka smrtelný.

Možnost využít hormon inzulin k léčbě diabetes odhalili kanadští vědci Frederick Banting a Charles Best v roce 1921, když se jim podařilo extrahovat „čistý“ inzulin z krav, kterým podvázali vývod pankreatu. Tuto látku nejdříve pojmenovali „isletin“. Objev posléze zdarma předali Torontské univerzitě za pronájem laboratoře, ve které pracovali.

V Česku se inzulín vyrábí od roku 1926

Začátkem roku 1922 dostal první inzulinové vzorky k použití bostonský diabetolog E. P. Joslin, který je aplikoval právě malému Leonardu Thompsonovi. První injekce hormonu snižujícího koncentraci cukru v krvi ale ještě nepomohla; podaný inzulín byl totiž plný nečistot, a Leonardovi pomohly až další dávky lépe připraveného léku. Mohl se vrátit do běžného života, pravidelných injekcí se už nikdy nezbavil. Díky nim ale žil hoch, jehož diagnóza byla do té doby smrtelná, dalších 13 let; zemřel na zápal plic v roce 1927.

Podáním první injekce ale vývoj inzulínu neskončil. Už na jaře roku 1922 poptávka po látce velmi stoupala a Torontská univerzita ji nestihla vyrábět. Proto se výroby ujala firma Eli Lilly v americkém státě Indianapolis. V roce 1923 byla Bantingovi a Johnu Macleodovi (pod jehož záštitou prováděl Banting své pokusy) udělena Nobelova cena za fyziologii a lékařství. Ve stejném roce byl inzulin ordinován i v Československu. V roce 1926 se u nás inzulin začal vyrábět.

Za 15 let bude mít cukrovku každý pátý Čech

Dnes pomáhá milionům lidí na celém světě, ačkoli by si lékaři přáli, abych jich bylo méně. Počet cukrovkářů totiž stále vzrůstá a diabetes (druhého typu, tedy ne ta s primární poruchou činnosti slinivky břišní) se řadí mezi civilizační choroby. Podle lékařky Terezie Pelikánové z centra diabetologie v IKEMu cukrovkou v době objevu inzulinu trpěla zhruba desetina procenta světového obyvatelstva.

„Každých patnáct let se absolutní počet zdvojnásobuje. V současné době je v České republice registrováno osm procent nemocných a asi deset procent obyvatel tu cukrovku má,“ uvádí Pelikánová. Neradostnou vyhlídkou tak je, že v roce 2027 bude cukrovkou trpět každý pátý Čech.

Studio 6 o inzulínu (zdroj: ČT24)