Yves Saint Laurent dal ženám svobodu v oblékání

Paříž - Jeden z nejvýznamnějších módních návrhářů 20. století Yves Saint Laurent ve věku 71 let podlehl před půlnocí 1. června 2008 rakovině. Umělcovo zdraví se v posledních měsících neustále zhoršovalo. Saint Laurent už moc nevycházel z domu, jen se nechával vozit svým šoférem do sídla své nadace. Co se děje v ulicích, pozoroval jen z okna auta. S Yvesem Saint Laurentem odešel tvůrce, který jako první povýšil haute couture (vysokou krejčovinu) na úroveň umění a zajistil jí celosvětovou zář.

Celým jménem Yves-Mathieu Saint Laurent se slávy ve svém povolání dočkal už jako mladý umělec. Narodil se 1. srpna 1936 v alžírském Oranu. V 17 letech přišel do Paříže a už v roce 1954 se stal spolupracovníkem Christiana Diora. a po jeho smrti v roce 1957 i nástupcem.

O rok později slavil velký úspěch se svou první módní přehlídkou, která zcela narušila dosavadní trendy „vosího pasu“. V roce 1961 ve spolupráci s milencem Pierrem Bergém vytvořil vlastní módní dům. Společně pak dobývali svět s logem představovaným třemi černými písmeny na krémovém podkladu.

Ženám dal svobodu v oblékání: vytvořil pro ně kalhoty dámského střihu či kostým, přizpůsobil jejich oblečení nové době. Nezůstal pozadu ani v módě pro muže: tvořil pro ně pláště s kapucí, bombajky (saka s krátkými rukávy) i smokingy.

  • „Laurent možná nevymyslel nic moc nového, i jeho slavný smoking suit z roku 1966 byl jen dámskou verzí pánského obleku, přesto se v oblasti módy rozlišuje na dobu před Saint Laurentem a po něm,“ řekl fotograf Robert Vano.

V roce 2002 se Yves Saint Laurent po 40 letech kariéry rozhodl odejít na odpočinek. V roce 2008 se pak rozloučil s pařížskými obdivovateli retrospektivní přehlídkou své tvorby v pařížském Centre Pompidou.