Na první poštovní známce Rowlanda Hilla byla královna Viktorie

Londýn – Vynálezce systému poštovních známek Rowland Hill sice zemřel před více než staletím, jeho revoluční objev však funguje dodnes. Změnu předchozího systému, kdy za dopis platil příjemce, vyvolal Hillův spisek z roku 1837, v němž autor zdůrazňoval nutnost zavedení jednotného poplatku bez ohledu na vzdálenost místa doručení dopisu.

Na začátku 19. století byly poštovní služby v Británii velice drahé. Například za přijetí dopisu se platila částka, kterou číšnice vydělávala 3 dny. „Traduje se historka, že Hill navštívil skotský hostinec, kde byl svědkem toho, jak číšnice nemohla převzít dopis od listonoše. Z dobré vůle jí to zaplatil, ale ona mu vynadala, že prý je to dohodnutý systém s jejím bratrem. Pokud nezaplatí, vrátí se dopis zpět bratrovi a on pochopí, že je číšnice živá a zdravá,“ vyprávěl poštovní historik František Beneš. „Ale zřejmě je to vymyšlené dodatečně,“ dodal.

Rowland Hill pak v roce 1840 navrhl první poštovní známku s vyobrazením královny Viktorie. Stála jednu penny. „Snížení poplatků bylo nejdůležitější, ročně začaly přibývat stamiliony zásilek,“ vysvětlil Beneš. Hill se posléze začal těšit velké oblibě – dotáhl to až na generálního poštmistra a byl povýšen do šlechtického stavu. „Když odcházel do důchodu, dostal 20 tisíc liber, což bylo 160 kilogramů zlata,“ upozornil Beneš. Na Hillovy zásluhy se nezapomnělo ani po jeho smrti v roce 1879. Jeho hrob se nachází ve Westminsterském opatství v Londýně.

Rozhovor s Františkem Benešem (zdroj: ČT24)