Pohádkový ekozvěřinec ve zlínské zoo

Celkem 130 dětí představilo na páteční výstavě Pohádkový ekozvěřinec v Zoo Zlín své výrobky, které zhotovily z papíru, plastu, tetrapacku a dalšího odpadu vhodného k recyklaci. Porota odměnila první cenou – digitálním fotoaparátem – Kláru Machů z Uherského Brodu za její ekozvěřinec, při jehož tvorbě se nechala inspirovat animovaným filmem Madagaskar. Druhé místo získala objemná plastová chobotnice Renaty Vinklárkové a třetí cenu obdrželi sourozenci Magdaléna a Michal Rybovi za rybu Gianu.

Návštěvníci ekologického dne v zoologické zahradě ocenili, že exponáty dětí byly umístěny v netradičním tetrapackovém pavilonu. Speciálně pro tuto akci byl postaven z izolačních desek vyrobených z recyklovaného nápojového kartonu, který se stává novým stavebním hitem. Velkému zájmu veřejnosti se těšily také lavičky, zatravňovací dlaždice a kuželky vyrobené ze směsného plastu. Zahrádkáři se seznámili s možnostmi kompostávání bioodpadu v plastových kompostérech.

Ekologickým dnem v zoo vyvrcholila letní infokampaň, kterou na podporu třídění odpadu organizuje Zlínský kraj ve spolupráci s obalovou společností Eko-kom. Jak uvedl Tomáš Hladík z odboru životního prostředí Zlínského kraje, programem orientovaným na ukázku výrobků z recyklovaného odpadu chtějí přimět občany k jeho intenzivnějšímu třídění.

Reportáž Venduly Holendové (zdroj: ČT24)