Odešel herec uhrančivého pohledu

Praha – Před patnácti lety svůj velký boj s rakovinou prohrál herec „s uhrančivým pohledem“ Petr Čepek, který divadlo miloval nade vše. Narodil se v září 1940, v rodině manželů Karla a Milušky Čepkových. Maminka měla hudební vzdělání, otec miloval divadlo. Petr vystudoval DAMU. Studoval společně s Ladislavem Mrkvičkou, Josefem Abrhámem, Jiřím Krampolem nebo Janou Drbohlavovou. Jejich ročník vedl Miloš Nedbal. Absolventský diplom však nezískal, neboť v roce 1962 odmítl připojit podpis pod odsuzující prohlášení, jež se týkalo jeho spolužáka Ladislava Mrkvičky, který jako jediný byl zatčen při oslavách studentského majálesu.

Společně se skupinou herců a režisérem Janem Kačerem odešel do ostravského Divadla Petra Bezruče. Tato tvůrčí parta i s Petrem Čepkem přichází v roce 1965 do Prahy, aby zde vytvořila, dnes již legendární Činoherní klub. Čepek v tomto divadle vytvořil mnoho nezapomenutelných hereckých kreací (Něžný barbar, John Gabriel Borkman, Mandragora, Tři v tom, Bez roucha a mnoho jiných).

Své výrazné herecké nadání uplatnil i ve filmu, nezapomenutelné jsou jeho výkony ve filmech HOTEL PRO CIZINCE (1966) Antonína Máši, kde ztvárnil básníka Petra Hudce. V ÚDOLÍ VČEL (1967) a ADELHEID (1969) pod vedením režiséra Františka Vláčila vytvořil Čepek jedny ze svých nejlepších rolí. Roku 1971 mu Juraj Herz nabízí roli syfilitika Pavla Maliny v PETROLEJOVÝCH LAMPÁCH. Petr podrobně nastudoval chování lidí touto chorobou postižených. Další skvělé výkony podal v dílech jako MORGIANA (účetní Glenar), TŘI VETERÁNI (Bimbác), SVĚDEK UMÍRAJÍCÍHO ČASU (Jesenius), VESNIČKO MÁ STŘEDISKOVÁ (žárlivec Turek), BABIČKA (černý myslivec), JÁRÁ CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ (arcivévoda Ferdinand d'Este). Odmítl jako jeden z mála roli v normalizačním seriálu o majoru Zemanovi. Tu pak hrál Petr Štěpánek. Čepkovi však byla na dlouho znemožněna práce na Barrandově. Naštěstí bratislavské studio ČST se ho obsazovat nebálo.

Čepek byl třikrát ženatý a měl dvě dcery. Se svojí poslední ženou společně podepsali Několik vět a pak se aktivně zapojili do akcí v době sametové revoluce. Byl u všeho – na balkoně Melantrichu, při zrodu Občanského fóra, hovořil k lidem. Začal vyučovat na DAMU. Byl velice oblíbený a vyučoval stejně, jako hrál – naplno!

Na jaře 1993 se začaly projevovat bolesti. Na scéně Činoherního klubu stanul naposledy 10. října téhož roku. Po operaci následovala diagnóza – rakovina. Je příhodné, že jeho poslední rolí se stává Faust ve Švankmajerově LEKCI FAUST. Faust je totiž podle herců postava, s níž by si nikdo neměl zahrávat, a pokud možno se jí vyhnout. Čepek na fámy nevěřil. Postsynchrony v létě roku 1994 už dělal v ukrutných bolestech. 20. září 1994, pár dní po svých 54. narozeninách, Petr Čepek umírá. Za Fausta pak získává Českého lva in memoriam.

  • Adelheid / Petr Čepek zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3195/319461.jpg
  • Petr Čepek - Jan Kačer / Údolí včel zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1121/112076.jpg
  • Iva Janžurová - Petr Čepek / Petrolejové lampy zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1121/112077.jpg
  • Petr Čepek / Lékař umírajícího času zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1121/112074.jpg