AVÍZO: K Berounce dorazí Rumuni

Poberounský folklorní festival Staročeské máje, jedna z největších akcí svého druhu ve středních Čechách, je v polovině a v sobotu 22. května pokračuje v Letech u Prahy a Všeradicích u Berouna. Kromě mnoha jiných souborů různých žánrů vystoupí také tanečníci a muzikanti z české vesnice Gerník ležící v rumunských horách nad Dunajem.

Už tři zastavení má za sebou letošní, jedenáctý ročník poberounského folklorního festivalu Staročeské máje. Po Černošicích-Mokropsích i Hlásné Třebani (8. 5.) a Mníšku pod Brdy (15. 5.) se nyní na krojované družiny – a nejen na ně - mohou těšit obyvatelé Letů a Všeradic.

Na návsi v Letech u Prahy program začne v 10.00 hodin dopoledne pobožností u kapličky. Ve stejnou dobu bude také zahájen stylový řemeslný jarmark. Během celého dne a večera se postupně představí skupiny mnoha žánrů. Folklor budou reprezentovat pražské soubory Gaudeamus a Vrbina, karlovarské Dyleň a Dyleňáček či řevnické Notičky. Zahrají ovšem i dechovky, trampský Vlak na Dobříš, staropražský Třehusk či dixielandový Brass band. Příznivce irské muziky jistě potěší skupina Cluaran, ortodoxní trampíře zase Greenhorns s Janem Vyčítalem. Součástí programu bude ve 13.30 průvod krojovaných účastníků s navazujícím ceremoniálem žádání o právo a v 19.00 kácení májky. Zájemci si také budou moci prohlédnout vojenskou techniku z druhé světové války.

Ve Všeradicích se na prostranství u hospody začíná ve 12.30. Po vystoupení staropražského Třehusku, předání práva k pořádání májů a tanečcích místních dětí i omladiny se vydá velký průvod májovníků s dechovkou obcí. Od 18.00 se pak u hospody představí tytéž soubory jako v Letech. Po dražení a kácení májky - symbolu festivalu, které se odehraje zhruba ve 21.00 hodin, se v místní hospodě bude konat tancovačka se skupinou Ideal.

Největší pozornost ovšem v Letech i Všeradicích určitě přitáhne vystoupení krojovaných tanečníků a muzikantů z české vesnice Gerník ležící v horách nad Dunajem. Soubory urazí přes tisíc kilometrů, aby publiku u Berounky, resp. pod Brdy předvedly české umění v podobě, v jaké se v šesti českých obcích na hranicích Rumunska a Srbska z generace na generaci předává už od první čtvrtiny 19. století. Tehdy totiž první kolonisté z Čech do rumunského Banátu dorazili.

XI. ročník poberounského folklorního festivalu Staročeské máje vyvrcholí v sobotu 29. května v podhradí Karlštejna. Zde kromě jiných vystoupí chorvatský soubor Jedinstvo ze Splitu či slovenští Šarvanci. Dohromady se letos na festivalu u Berounky a pod Brdy představí přes tři desítky folklorních souborů a soubory mnoha jiných příbuzných žánrů.