Víkendový program festivalu Divadlo

Program českých a moravských divadel nabídne hvězdný program: Dejvické divadlo z Prahy uvede v sobotu od 16:30 a v neděli od 15:00 v Komorním divadle Muže bez minulosti, adaptaci stejnojmenného Kaurismäkiho filmu z dílny režiséra Miroslava Krobota, který jej obohatil ho o jemný, téměř absurdní humor a hudbu, která prostupuje celou inscenací a přispívá k celkovému dojmu syrovosti, nevtíravé bezprostřednosti i sympatické hravosti. Pražské Divadlo Komedie potvrdí v Plzni svoji pověst a oprávněnost titulu Divadlo roku v Cenách Alfréda Radoka inscenací Weissenstein režiséra Davida Jařaba – a to rovnou dvakrát v klubu Komorního divadla – v sobotu od 16:30 a v neděli od 19 hodin. Na hru Václava Havla Prase režisér Vladimír Morávek narazil během přípravy scénické montáže z Havlových her Cirkus Havel a vůbec poprvé ji inscenoval v brněnském Divadle Husa na provázku. Festivaloví diváci ji uvidí v neděli od 17 hodin ve Světovaru. Druhým režisérským počinem Jan Mikuláška, který uvidí plzeňské publikum v sobotu ve 13 hodin v divadle Alfa, je inscenace Henrika Ibsena Divoká kachna. Stejně jako ve své předchozí inscenaci Ibsena (Heda Gablerová) klade důraz na výtvarnou složku inscenace, důsledné svícení, barevnost i na kontrast světla a tmy. Víkendový site-specific program začne v sobotu v 19 hodin v prostoru zastávky Plzeň Jižní předměstí představením Kvartet Antalya State Theatre z Turecka. „Jeho režisérkou je žena – Esen Özman – která se cíleně zaměřuje na současnou evropskou dramatiku, což v tureckém divadle není časté,“ říká Roman Černík, dramaturg a ředitel o.s. Johan.

sobotu v 21 hodin budou Křižíkovy sady (Proluka Theatrum Mundi) patřit nevšednímu venkovnímu představení TaBALADA česko-francouzského souboru Décalages, které je volně inspirované japonskou legendou Obasute a které kombinuje postupy a techniky cirkusového umění, vzdušné akrobacie, fyzického a loutkového divadla s hudbou a zpěvem. „V chudé zapadlé vesnici Obasute je zvykem, že staří lidé, kteří dovrší sedmdesátý rok věku, sami a dobrovolně odcházejí do hor, aby zde zemřeli. Na jejich poslední cestě na vrchol Narajamy – dubové hory, kde se shromažďují duše mrtvých – je doprovází jejich děti,“ uvádí autor Seiline Vallée. Vstup je zdarma.

Současný tanec s tématikou utečenců nabídne představení Emigrantes mladého nadějného souboru VerTeDancesobotu od 21:30 v prostoru Světovar.

Neděle od 14 hodin nabídne dokonce dvě představení ve stejný čas – v rámci off programu Divadlo Letí s inscenací Terminus v divadle Alfa, která vypráví o jedné noci v Dublinu a třech lidech, kteří se ocitli ve fantastickém světě sériových vrahů, andělů pomsty a láskou posedlých démonů. Terminus je temná hra, zneklidňující a krutá, ale také plná černého irského humoru. Inscenaci dodává dynamiku originální projekce, na níž je založena výtvarná stránka, i hudební vstupy. Agresivní, moderní a smysluplné divadlo.

Ve 14 hodin do prostoru zastávky Plzeň Jižní předměstí budou moci přijít i děti a jejich rodiče na pohádkový příběh Arktický Robinson aneb neuvěřitelná putování Jana Eskymo Welzla v podání mimů a herců Vojty Švejdy a Jana Kalivody.

Hra Shake ShakespeaRe Macbeth se v podání slovenského Divadla Pôtoň stává vtipným, ale také mrazivým koncertem tří hereček, které hrají všechny role. Známý Shakespearův příběh Macbeth o ctižádostivém šlechtici a jeho ještě ctižádostivější manželce vyprávěný s lehkostí, hravostí a hudbou. Od 19 hodin na Jižním předměstí.