Poprvé a naposledy vzlétla Smrková husa letce Howarda Hughese

Long Beach (USA) - To letadlo se podle škarohlídů nikdy nemělo vznést do vzduchu a jeho neúspěch měl také ukončit kariéru kontroverzního milionáře Howarda Hughese. Nakonec se ale 2. listopadu 1947 Spruce Goose neboli Smrková husa (přezdívka vycházela z toho, že stroj měl dřevenou konstrukci), letadlo s dodnes nepřekonaným rozpětím křídel 97,5 metru, opravdu vznesla. Letoun uletěl ve výšce 70 stop (21 metrů) rychlostí 217 km/h vzdálenost asi jedné míle (1,6 km).

 V době svého prvního letu byl H-4 Hercules 3x větší než jakýkoliv do té doby postavený letoun a 6x větší než běžná letadla své doby. Jeho první let byl zároveň i letem posledním. Válka skončila a obrovský létající člun s nosností 60 tun určený pro přepravu vojáků a tanků přes Atlantik v té době už nebyl potřeba.

Obří aeroplán byl ale jen jedním, i když asi nejslavnějším výsledkem Hughesovy práce. Muž, který zemřel v dubnu 1976 jako podivín stranící se lidí, stihl během život mnohé. Po rodičích zdědil slušný majetek a nejprve se věnoval produkování filmů; měl také pletky s řadou filmových hvězd. Nejvíce ho ale proslavilo angažmá kolem létání - stál za rozmachem aerolinek TWA, na kontě měl i několik rychlostních rekordů. Postupem času ale u něj sílila psychická porucha a koncem 40. let se stáhl do ústraní. Jeho obří letadlo s označením H-4 Hercules bylo ale udržováno v letuschopném stavu až do Hughesovy smrti. Dnes je k vidění v leteckém muzeu u Portlandu v Oregonu.