Fotbalový ostrostřelec Václav Mašek slaví narozeniny

Praha - Legenda českého fotbalu a jeden z nejslavnějších hráčů historie pražské Sparty Václav Mašek se narodil 21. března 1941. Důležité góly začal hráč s číslem deset za svůj ligový tým i národní reprezentaci střílet od počátku 60. let. Za svoji kariéru odehrál v dresu letenských celkem 677 zápasů a dal 406 branek, v tehdejší nejvyšší československé soutěži jich potom ve 302 utkáních nastřílel 121. Mašek byl také členem československého výběru, který získal v roce 1962 na mistrovství světa v Chile cenné stříbrné medaile. Na tomto šampionátu se nevysoký útočník významně zapsal do světových fotbalových statistik - po 15 vteřinách zápasu proti Mexiku vstřelil gól, který na dlouhých 40 let zůstal nejrychlejší brankou historie šampionátu.

Překonal jej až v červnu 2002 turecký kanonýr Hakan Sükür, kterému se podařilo zapsat do tabulky úspěšných střelců už v 11. vteřině. Celkem Mašek za reprezentaci odehrál 16 zápasů a vsítil pět branek.

Souběžně s úspěšným fotbalovým působením zvládl Mašek i vystudovat vysokou školu a získat inženýrský titul. Poté, co ukončil aktivní kariéru, pracoval v Úřadu pro patenty a vynálezy. Na začátku 90. let byl pak krátce prezidentem Sparty.