Krajské dožínky v obci Peruc

Městys Peruc v okrese Louny, známý z pověstí jako místo seznámení knížete Oldřicha s pradlenou Boženou, hostil v sobotu 10. září 2011 Krajské dožínky Ústeckého kraje. Akci pořádal pod záštitou hejtmanky Jany Vaňhové Městys Peruc, Ústecký kraj, ZD Peruc a Okresní agrární komora Louny.

Skutečně bohatý program byl zahájen předáním dožínkových věnců a průvodem alegorických vozů a koňských povozů.

Všechny laiky jistě ohromila přehlídka soudobé zemědělské techniky, pamětníky dojaly staré, ba přímo historické stroje, umístěné hned vedle. Po celý den mohli návštěvníci vyslechnout bohatý hudební program, děti i dospělé potěšili sokolníci, šermíři, ukázky starých i nových řemesel – perníkář, tkadlena (či spíše tkadlec), přadlena, hrnčíř. Všechny zaujala expozice hospodářských zvířat a exotických ptáků a hlavně nádherní koně, na kterých si odvážlivci i zajezdili.

Bohatá nabídka skutečně českých potravin ve stáncích příjemně překvapila. Nechyběl ani tradiční pouťový sortiment, místo střelnice děti střílely z luků a kuší.

V rámci akce bylo celý den otevřeno Muzeum české vesnice, svými rozsáhlými sbírkami skutečně unikátní ukázka starého zemědělství, řemesel i domácnosti, i Muzeum Emila Filly.

Irena Hellerová