Kraj podpoří rozvoj domácích školek, zájemcům nabízí kurzy

Brno - Na jižní Moravě roste zájem o domácí hlídání dětí. Kraj se proto rozhodl otevřít speciální bezplatný kurz, který zájemcům předá potřebné znalosti. Po jeho absolvování si budou moci založit domácí miniškolku. Podle dosavadních přihlášek tato možnost přivýdělku oslovila zejména maminky na mateřské dovolené a ženy po padesátce, které se krátce před odchodem do důchodu ocitly bez práce.

Pořadatelé neskrývají překvapení. Kurz se totiž okamžitě setkal s obrovským zájmem. „Nabídku překročil více než čtyřikrát,“ uvedla krajská radní Marie Cacková (KDU-ČSL). Kurz měl být původně pro 35 účastníku, přihlášek však přišlo přes 150. Na pořádání kurzu poskytl Jihomoravský kraj dotaci ve výši 650 tisíc korun. Lidé se na něj tak mohou zapsat zcela bezplatně.

„Momentálně jednáme o tom, zda by nešlo otevřít dva kurzy najednou. Tím bychom vyhověli až 70 žadatelům,“ řekla Cacková. Adepty na kurzy bude podle ní vybírat komise, přestože podle původního zadání organizátoři nestanovili žádná výběrová kritéria. Přednost dostanou ti, kteří už mají vypracovaný konkrétnější podnikatelský plán, budou moci vyčlenit jednu místnost čistě pro účely dětské herny a také mají navíc toaletu, která bude sloužit právě dětem.

Školit se zájemci budou v oblastech psychologie, pedagogiky, didaktiky, výživy, zdravovědy, ekologie a dalších předmětech. Celkem absolvují 160 hodin výuky. V domácí miniškolce budou moci nabídnout místo maximálně čtyřem dětem. O nedostatek dětí se rozhodně obávat nemusejí. V klasických mateřských školách v Jihomoravském kraji loni scházelo více než 5 000 míst.