Požár haly v Hrušovanech neúmyslně způsobil opilec

Brno – Policisté dopadli žháře, který má na svědomí rozsáhlý květnový požár skladu v Hrušovanech u Brna. Žhář zřejmě podpálil bývalou trafiku u autobusového nádraží, plameny se ale rychle rozšířily na sousední sklad plný vysoce hořlavého materiálu. Ze dvou hal zbyly jen obvodové zdi, veškeré uskladněné zboží lehlo popelem. Škoda přesáhla 25 milionů korun. I když žhář zapálil objekt neúmyslně a v opilosti, hrozí mu až 15 let vězení. Muž odmítl vypovídat, od minulého týdne je ve vazbě.

Požár výrobny svíček založil pětatřicetiletý opilý muž. Ten ve zlosti zapálil zničený novinový stánek, z něhož se pak požár rozšířil na sousední haly. „Co se týče motivů. tak o tom můžeme zatím jen spekulovat. Vše nasvědčuje tomu, že to byla zloba,“ uvedl kriminalista Vlastimil Jandera. Muž je dlouhodobě nezaměstnaný a přivydělává si sběrem starého šrotu. Před požárem se opil a při návratu domů nemohl před restaurací nalézt své jízdní kolo. Rozhněvalo jej to natolik, že hořlavinou polil zeď vybydleného stánku s tabákem ve Vodní ulici. Plameny, které pak vyšlehly, se rychle šířily do okolí a zachvátily i výrobní haly v sousedství. Žháři hrozí za obecné ohrožení 8 až 15 let vězení. Není to ovšem jeho první zkušenost s policií. Muž už je stíhaný za týrání svých starých rodičů, dříve mu byly prokázány krádeže, vloupání, výtržnictví a pytláctví.

Hořet začalo 22. května kolem druhé hodiny ráno. Nejprve vzplanula bývalá trafika, plameny ale rychle přeskočily i na vedlejší sklad. „Ve skladu byly parafíny, svíčky, umělé květiny a podobně, takže jakmile krovy prohořely dovnitř, celá stodola vzplála,“ uvedl starosta Hrušovan u Brna Miroslav Rožnovský (TOP 09). Na místě zasahovalo čtrnáct hasičských jednotek. Ze střechy šlehaly až dvacetimetrové plameny, proto hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu. Hořící materiál komplikoval hasičům práci. „Hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích, protože byl všude hustý černý dým z hořícího parafínu,“ popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. 

Starosta obce už tehdy vyjádřil podezření, že to nebyla náhoda. Hned ve vedlejší ulici a jen o několik minut dříve totiž hořelo také. „Neznámý pachatel zapálil i kontejner na odpadky. Bylo vidět, že je to nějaká šňůra, že se někdo bavil a zapaloval to úmyslně,“ uvedl starosta. Vyšetřování starostovy obavy potvrdilo, pachatele viděli svědci.

Požár skladu svíček v Hrušovanech u Brna (zdroj: ČT24)