Zájem o osobní asistenty a dobrovolníky mezi zdravotně postiženými narůstá

Ostrava - Stále více lidí, kteří mají doma zdravotně postiženého člověka, má zájem o osobní asistenty nebo dobrovolníky. Zkušenosti s touto službou si na Střední škole profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě - Porubě vyměňovali samotní asistenti, ale i rodiče handicapovaných dětí. Služby osobních asistentů poskytují hlavně nestátní neziskové organizace. V Ostravě je to například Centrum pro rodinu a sociální péči. Dobrovolnickou činnost pak nabízí třeba Adra.

Patnáctiletá Ivanka je těžce zdravotně postižená. Potřebuje mít někoho u sebe 24 hodin denně. Její maminka Ivana Kuchařová ale chodí do práce a sama by se o ni starat nedokázala. Proto má už řadu let osobní asistentku, která je s její dcerou od samého rána, krmí ji nebo vozí do školy. „Osobní asistentka se stará o mé dítě tak, jako by to bylo její dítě a pomáhá mi i v těžkých krizových situacích, zvláště když je Ivanka nemocná nebo i při hospitalizaci,“ říká. „Ten trend se prohlubuje, je čím dál více preferováno, aby člověk se zdravotním postižením mohl žít běžným způsobem života, nemusel být někde v pobytovém zařízení, ale mohl žít ve svém prostředí,“ tvrdí koordinátorka služby osobní asistence Jolana Goluchová.

Osobní asistenti (zdroj: ČT24)

Handicapovaným mohou pomáhat i dobrovolníci. V některých případech pak tato pomoc přerůstá v hluboké přátelství. Třiatřicetiletá Katka Kapicová se zná se svou pomocnicí už pět let. Chodí spolu do kina a v létě byly dokonce až v Madridu. „Pavla je úplně úžasná, s ní jsem toho zažila hodně moc,“ svěřila se. „Jsme normální šílené holky, takže děláme takové věci, že jdeme na diskotéku. Není to jenom o tom, že já bych asistovala jí, ale ona pro mě taky dělá strašně hodně,“ tvrdí dobrovolnice Pavla Kadlecová.