Další obchodní centrum v Jihlavě asi nevznikne, zastupitelé nesouhlasí

Jihlava - Další velké nákupní centrum v Jihlavě ve Vrchlického ulici s největší pravděpodobností nevznikne. Výstavba supermarketů s nábytkem, potřebami pro řemeslníky, potravinami a drobnějším sortimentem po obou stranách ulice za heliportem záchranné zdravotnické služby by si vyžádala změnu územního plánu, o níž budou zastupitelé jednat 23. června. "Po dnešním pracovním jednání je zřejmé, že se záměrem v této podobě nikdo ze zastupitelů nesouhlasí," řekl primátor Jaroslav Vymazal (ODS). Proti další stavbě jsou i místní, kteří shánějí podpisy pod petici a žádají zastupitele, aby projekt nepodpořili.

Obchodní objekty by podle záměru investora, jímž je česká investiční společnost Unimex, měly stát po obou stranách Vrchlického ulice. Zastupitelé všeobecně souhlasili se zástavbou severní části území obchodem s potravinami. „V lokalitě bydlí kolem 12 000 lidí a obchod s potravinami zde chybí,“ řekl primátor.

Zástavba na jižní straně, jak ji představil investor, s odkrytými zásobovacími rampami a parkovištěm na volných plochách je podle něj nepřijatelná. „O zásadně jiné podobě by se snad dalo po diskusi s veřejností uvažovat,“ dodal Vymazal. Areál by měl podle úvah investora disponovat přibližně 480 parkovacími místy. Kraj Vysočina však už počítá se stavbou parkovacího domu přímo v areálu blízké nemocnice. Radní města i zastupitelé tvrdí, že i kvůli silnému odporu obyvatel záměr investorů zastupitelstvem nemůže projít. Majitel pozemků si ale myslí, že i bez souhlasu zastupitelstva klidně může začít první obchod stavět - že mu to současný územní plán umožňuje.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Stavba jiného obchodního domu už je povolena 

Nedaleko uvažované lokality poblíž výpadové silnice na Pelhřimov je už povolena výstavba dalšího nákupního centra s přibližně stejnou obchodní strukturou. Problematickým místem projektu je také napojení lokality na dálniční přivaděč. Podle náměstka primátora Radka Vovsíka (ODS) by si to vyžádalo ubourání části Jihlavského tunelu. Složité by bylo také zásobování nákupního centra z Vrchlického ulice, z níž je vyloučena nákladní doprava.