I výstava harampádí může potěšit

Zlín – Opravdu netradiční výstava byla otevřena v muzeu v Buchlovicích. Klade si za cíl připomenout nejkrásnější a nejštědřejší svátky roku, ale ne ty poslední, ale ty mnohem starší. Dále chce ukázat, co dříve nacházely děti pod vánočními stromky. Dalším zajímavým rysem výstavy nazvané Krásné harampádí je fakt, že ji mohou po dobu jejího trvání svými exponáty obohatit sami návštěvníci.

Kolik dětí pobavil nebo postrašil vystavený letitý dřevěný čert, už nikdo nespočítá. V Buchlovicích jsou ale přesvědčeni, že si nezaslouží skončit v zapomnění, a už vůbec ne v kamnech. A totéž platí pro ostatní hračky, hry, stavebnice i sportovní potřeby, které patřily mezi oblíbené vánoční dárky mezi lety 1940 až 1990. Pod stromeček se dostaly z obchodů i z kutilských dílen. „Toto jsou takzvané prcáky. Je to takové vozítko našich předků. Jezdili na něm na místním kanále. Jde o celkem jednoduchou konstrukci, brusle a pak takové sedátko, tady je to dokonce polstrované,“ popisuje jednu z historických hraček autor výstavy Miloslav Hrdý. „Na výstavě si člověk vzpomene na to, když byl malý a jaké hračky tehdy dostával. Nebo jaké hračky dostávaly moje neteře, když byly malé,“ svěřuje se se svými dojmy a vzpomínkami jedna z návštěvnic výstavy. 

Na výstavě je na čtyři sta exponátů. Většina z nich pochází z jednoho zdroje. „Jsou od mé sestry, která je taková shromažďovatelka všeho možného. Celý život se starala o děti a chtěla, aby si u nás vždycky alespoň deset dětí kvalitně pohrálo,“ říká Miloslav Hrdý. 

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Podoba a rozsah expozice ale nejsou pevně dané. Návštěvníci se mohou stát spoluautory. Pořadatelé vzkazují, že kdo najde doma podobné krásné harampádí, ať se s ním určitě pochlubí. Hravá výstava potrvá pět týdnů a po celou tu dobu se může dál rozrůstat.