S restaurováním vzácného obrazu pomohou studenti

Jevišovice - Vzácný obraz Obřezání Páně ze sbírek Moravského zemského muzea ve Starém zámku v Jevišovicích čeká na svoji záchranu. Patří mezi drahokamy moravského umění, který za druhé světové války schovali jevišovičtí obyvatelé ve stodole pod slámou. Dnes si jej převzal z rukou kastelána jevišovického zámku restaurátor Jan Knor, kterému s obnovou památky pomohou i studenti jeho oboru.

Na špatném stavu manýristického obrazu, který zachycuje obřezání Ježíše Krista, se podespaly i neumělé snahy o přemalování poškozených míst. „Pokud se díváme na obraz z bočního světla, vidíme mapy, kde je zjevně rastr plátna,“ vysvětlil brněnský restaurátor Jan Knor.

V pravý čas se tak obraz dostal do rukou restaurátorů, kteří si ho dnes na zámku převzali, zabalili a připravili na transport. Novým domovem vzácného obrazu se na několik měsíců stane restaurátorská škola v Brně. Na jeho obnově se budou podílet studenti posledního ročníku Vyšší odborné školy restuarátorské Brno. Oboustranně výhodná dohoda znamená levnější zrestaurování pro muzeum a neocenitelné zkušenosti pro adepty citlivého řemesla.

S restaurováním vzácného obrazu pomohou studenti (zdroj: ČT24)

„Za dohledu restaurátora, který má povolení od ministerstva kultury se přímo mohou zúčastnit konkrétních prací, to by se nám třeba od soukromého majitele takového díla nepodařilo,“ podotkl Petr Polanka zástupce ředitele, Vyšší odborné školy restaurátorské Brno. Po vybalení čeká obraz nejdříve zdokumentování a průzkumné práce, například pomocí rentgenu. Do Jevišovic by se měl vrátit zhruba za rok.