Nenapravitelní podvodníci skončili ve vazbě

Brno - Podvodníci vládnou Česku. Podle policie jich stále přibývá a způsob jejich „podnikání“ je stále rafinovanější. Někteří z těch nenapravitelných, které se podařilo policii usvědčit, čekají na soud ve vazbě. Příklady „podvodnických“ příběhů, které se pravděpodobně budou brzy projednávat u soudu, dnes zveřejnili i brněnští kriminalisté. Hlavní roli v nich hraje nezřízenost, závislost a touha po penězích bez jakýchkoliv zábran. Všichni obvinění chtěli rychle vydělat velké finance. Nadělali však několikamilionové dluhy a hrozí jim za to až desetileté vězení.

Svérázným způsobem podnikal pětatřicetiletý muž v hutním průmyslu na jihu Moravy a Vysočině. Od různých firem v oboru odebíral hutní materiál, ten ale v zápětí prodával. K placení faktur se už ale neměl. „Vydělané“ peníze používal na splácení miliónových dluhů s lichvářským úrokem, které nashromáždil při neúspěšném podnikání, na které si vzal nebankovní půjčku. „Poškozené byly jak střední, tak i velké společnosti, jedná se o minimálně desítku poškozených,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Svobodová. Policisté muži napočítali škodu za celkem 11 miliónů korun. Aby nemohl ve svých podvodech pokračovat, museli ho policisté zavřít do vazby.

Hráčská vášeň ho stála milióny

Obvinění z rozsáhlých podvodů si vysloužil i jednatřicetiletý muž z Brna. Ten se do dluhů dostal díky své hráčské vášni. Hlavně od svých známých si proto začal, pod slibem výhodného úroku, půjčovat statisícové částky, která ale už nevracel. Už v roce 2008 stanul proto před soudem, který mu vyměřil tříletý podmíněný trest. Ani to ale muže nenapravilo a když způsobená škoda dosáhla patnácti miliónů, na policii se raději přišel přihlásit sám. Kvůli dluhům se bál o své zdraví. „Při vyšetřování policisté zjistili, že muž si už v letech 2002-2003 rozpůjčoval od známých peníze v celkové výši sedm miliónů korun, tehdy za něj dluhy ještě zaplatil jeho otec podnikatel,“ doplnila policejní mluvčí. Otec se mu tak pravděpodobně v minulosti snažil pomoci. Te´d už si bude muset Gambler pomoci sám.

Kriminalista popisuje jeden z případů (zdroj: ČT24)

Změnil si i jméno

Nabídka bankovních úvěrů, odebírání elektro zboží, hodinek nebo i koňského sedla. Tak široký sortiment nezákonné činnosti dokázal zvládnout jednatřicetiletý muž. Je podezřelý, že se během dvou let pokusil podvodně vylákat od lidí až dvaadvacet miliónů korun. Nejčastěji uspěl jako bankéř, který vybíral od klientů jistiny na slíbené úvěry. Zákazníci se jich ovšem nedočkali. Kvůli větší důvěryhodnosti si dokonce v zahraničí zaregistroval firmu se seriózně znějícím bankovním názvem, nechal si udělat kvalitní webové stránky a protože měl problémy se zákonem už dříve, změnil si dokonce své jméno. „Umí odhadnout typy lidí, vycítí jejich slabost, ví jak s nimi komunikovat, aby je přesvědčil,“ popsal strategii obviněného muže vyšetřovatel z Odboru hospodářské kriminality.